Банско - домакин на Втората национална среща на експертите по социални дейности

25 Октомври 2018 | 11:20
0 коментара
Общество

От днес Банско е домакин на Втората национална среща на експертите по социални дейности и здравеопазване от общините.

Организирана от Националното сдружение на общините, днес и утре повече от 150 общински ръководители и експерти ще обсъждат националните политики в социалната сфера.

Банско има своите достойнства в тази сфера. Това стана ясно по време на представянето на добри практики - с 42 годишната си история и с 16 различни вида социални услуги Банско успява да обхване голяма част от нуждите, които имат хората в неравностойно положение.

За възрастните хора има домашен социален патронаж, проект „Топъл обяд”, Център за настаняване от семеен тип в село Места, както и центрове за стари хора във всички населени места в общината.

За децата с увреждания вече 20 години работи Дневен център „Здравец”, и четири защитени жилища. Центърът за социална рехабилитация и интеграция пък е предназначен за всички хора, които в някакъв момент от живота си имат нужда от специализирана подкрепа от и консултиране. При това напълно безплатно. Функционира също дневен център за пълнолетни лица с увреждания.

А най-новаторската услуга е създаването на социално жилище със специален статут. То е предназначено за плавно преминаване в реалния живот за потребителите на защитените жилища, които трябва да освободят мястото си.

Така се оказва подкрепа към тези млади хора, в голямата си част напълно сами в живота.

Добавете Вашия коментар

TOP