Бански бизнесмен вдига 5-етажен хотел и 43 къщи за гости в разложкото село Баня

15 Ноември 2018 | 17:53
0 коментара
Бизнес

Ясни са вече параметрите на новия рекреационен комплекс, който фирма „Банско Терме“ ЕООД, представлявана от бизнесмена Емил Балев от Банско, има намерение да изгради в разложкото село Баня.

Инвестиционните намерения на фирмата вече са официално обявени от община Разлог.

Новото строителство предвижда изграждане на пететажен хотел със застроена площ 2 845 кв.м и капацитет от 144 стаи, в които ще бъдат обособени заведения за хранене – основен ресторант и бар- фоайе, конферентна зала с до 300 места и закрит басейн със 130 кв.м водна площ.

Инвестицията включва допълнително към хотелската част още два открити водни басейна – класически и детски, с обща водна площ от 300 кв.м, както и изграждане на модерен спа център на два етажа със застроена площ от 1800 кв.м и капацитет до 600 души дневно. Сградата на спа центъра ще е отделна от хотелската и в него бъдат изградени допълнително един закрит басейн с водна площ от 270 кв.м, както и три открити  басейна – класически, детски и акватоничен. Ще бъде обособен термотерапевтичен сектор с 8 до 12 броя сауни и парни бани и още ледена пещера и криокамера, фанготерапия и парафинолечение.

Предвиден е и хидротерапевтичен сектор с хидромасажни, тангенторни и перлени вани, терапевтични басейни, душове „Шарко”, „Виши” и приключенски, както и „Кнайп” пътека. Спа центърът ще бъде допълнен и със сектор за уелнес и красота, в който ще има 4 масажни кабинета и козметични студия. В основната сграда на спа центъра се предвижда и заведение за хранене.

Освен хотелската част и спа центъра, на територията на рекреационния комплекс е предвидено да бъдат изградени и жилищни сгради – 17 броя едноетажни къщи със застроена площ от 201 кв.м и 26 двуетажни къщи, от които 18 със застроена площ от 145 кв.м и 8 със застроена площ от 212 кв.м. В отделна сграда ще бъде обособен хаус клуб със ЗП от 200 кв.м, ще има и още една обслужваща сграда. Към  рекреационния комплекс са предвидени и паркинги със 100 паркоместа – 60  към  хотела с 20 външни и 40 подземни, и 40 към спа центъра. Всички съоръжения ще бъдат захранени с минерална вода.

Проектният дебит, посочен от инвеститора, е до 1.79 л/сек., или годишно водно количество от 56 427 куб.м. С посочените параметри рекреационният комплекс дава заявки да се превърне най-големия не само в Баня, но и в региона.

Той ще бъде разположен върху прилежащия имот на бившите оранжерии в селото, който е с площ от 58.675 дка. Името, което инвеститорът е избрал за рекреационния комплекс, е „Спринг валей треме“.

Любопитното в случая е, че фирмата и преди години имаше апетити към Баня. Тогава тя  закупи същия имот и възнамеряваше да изгради най-модерната база за отдих по онова време, чийто проект бе идентичен на настоящия и включваше хотелска част, самостоятелни къщички, басейни, модерни спа комплекси.

Той така и не беше реализиран, а причината бе огромни задължения към кредитори, което доведе до обявяването на публична продан на имота и инвестиционните намерения  на фирмата бяха попарени и провалени.

Имотът два пъти беше слаган на тезгяха. През август на 2014 година съдия-изпълнител го обяви за 3 547 500 лева, но купувач така и не се намери. На следващата 2015 г. бе обявен за втори път, а цената му спадна с почти един милион лева и бе обявен за 2 775 000 лева.

Вероятно фирмата е успяла да покрие задълженията си и е възобновила инвестиционните си намерения. Справка в Търговския регистър показва, че „Банско Терме“ е регистрирана като дружество с ограничена отговорност. Като управител на фирмата фигурира името на банскалията Емил Балев, а съдружници са „АЛФА РИЪЛ ЕСТЕЙТ ИНВЕСТМЪНС“, чуждестранно юридическо лице, държава: Люксембург, и „Баня Терме“ ЕООД, на която едноличен собственик на капитала също е Емил Балев.

Е. Балев е бил председател на Българската федерация по ски до 1999 година. През годините името му бе замесвано в редица злоупотреби. В момента той се спряга като един от най-мощните  български бизнесмени. Името му се свързва със 17 компании. Явно някои от тях имат и финансови затруднения. Само преди дни стана ясно, че  заради непогасени публични задължения към община Банско в размер на 190 349 лева имущество на една от фирмите, в които Балев участва -„Би Пи-21“ ООД, е дадено на съдия-изпълнител и обявено на публична продан.

Според Търговския регистър дружеството се представлява от  Балев и Виктор Константинов. На публична  продан са обявени няколко обекти от апартаментен комплекс в  Банско.

Те представляват възстановителен център, състоящ се от рецепция, масажи, съблекални, басейн, сауна, солариум, фитнес зала и технически помещения с обща площ от 385 кв.м и са оценени на 287 478 лева./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP