Банки започнаха да отсрочват кредити на длъжници

08 Април 2020 | 17:00
0 коментара
Бизнес

Търговски банки в страната още от средата на март са започнали да отлагат кредити заради кризата с коронавируса, научи „Монитор“.

Кредитният консултант Тихомир Тошев каза за „Монитор“, че още първата вълна на безработни в средата на март се е обърнала към банките да им бъдат разсрочени кредитите.

„Общо на всички тях им бе дадено отлагане в рамките на 3 месеца и с толкова им удължиха сроковете да изплащане на кредитите. Очакванията ми са БНБ да одобри отсрочката да бъде в диапазона от 3 до 6 месеца“, смята той.

По думите му, ако централната банка види големи разлики в програмите на различните трезори за подпомагане на затруднените им клиенти, може да поиска известно уеднаквяване.

„Най-хубавото е желанието на банките да подпомогнат клиентите си, юридически и физически лица, изпаднали в трудно положение от кризата с коронавируса. В другите страни от ЕС мерките са подобни - гратисен период без вноски от 3 до 6 месеца, удължаване на срока на изплащане, без това да се отразява на кредитната история на заемополучателя. С одобрението на клиента има възможност да не се удължава срокът на изплащане, а следващите вноски да бъдат малко по-високи“, поясни кредитният консултант. Според него и в България всеки кредитополучател, поискал отлагане на плащания ще може да договори конкретни условия.

Друга мярка, за която търговските банки са поискали одобрение от БНБ е моратариум върху производствата срещу длъжници и продажбата на имуществото им. Очаква се банките да не отказват тегленето на нови заеми от хора, които нямат големи доходи, стига да получават държавната помощ в съотношение с работодателя 60/40. Според непотвърдена информация засега нито една банка не обмисля обещания от кабинета безлихвен заем от 1500 лв. да е с допълнителни такси за отпускането му.

Засега от търговските банки отказаха да дадат подробна официална информация за параметрите предложени в антикризисните им мерки, за които чакат одобрение от БНБ.

Добавете Вашия коментар

TOP