Банго Васил е - ромите празнуват Нова година три дни

14 Януари 2019 | 08:05
0 коментара
Общество

Днес ромите празнуват нова година. За тях тя настъпва в деня на свети Василий по стар стил, когото те тачат като техен защитник. Макър и да празнуват на 1 януари с всички останали етноси у нас, ромите спазват свои ритуали, останали от векове. Това прави празникът им повече традиция, отколкото идването на нещо ново.

Денят, наречен в Северозапада Василица или Банго Васил, преминава еднакво и за бедните, и за богатите роми. На трапезите и на двете групи има пита, баница с пара-късмет, сарми. Задължително за светеца се коли и опича цяла гъска, пуйка или петел. В полунощ най-възрастният мъж взема опечената птица, подава я през прозореца и нарича: „Ето ти, Василе, гъска...”

След слагането на богатите трапези ромите заключват къщите си. Вътре дават воля на своята волна душа – хапват, пийват и се веселят. Завихрят се невиждани кючеци. Вратата се отваря за външни хора в полунощ. Влизат сурвакарчетата, които тупат гърбовете за възрастните с дрянови пръчки. Богатите роми слагат по тях пари. По клончетата вече не се виждат пето-левки, а повечето 50 и дори 100-левки.

В днешно време празникът приема нови черти. Във Видин на този ден ромите правят общи трапези и канят кмета, когото поставят на видно място. Вечерта на 14 януари във Видин започва и конкурс за красота, наречен „Мис Василица”. Кметът на Монтана Златко Живокв също е скъп гост в ромските квартали. Той сяда най-напред на маса в „Огоста”, а след това се изнася към „Кошарник”.

Ромите празнуват три дни своята Нова година. Започнали са от неделя и продължават днес и утре, докато се изяде всичко, останало от новогодишната им грапеза. На 14-ти януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че така ще бъде и цялата Нова година.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP