Балонът с избора на “Лекар на годината” гръмна! Д-р Ников от хирургията в Сандански призна: Аз номинирах д-р Алексиев без допитване до колегите, не успях да ги събера

21 Декември 2018 | 18:47
0 коментара
Общество

Как д-р Георги Алексиев бе избран за “Лекар на годината”? Това е въпросът, който излезе на преден план на лед казуса със санданския хирург. Потърсихме за коментар председателя на УС на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Благоевград д-р Дафина Тачова, която обясни: “Д-р Алексиев беше единствената номинация за “Лекар на годината”, която бе издигната от териториалните дружества в Сандански и Петрич, и УС на РК на БЛС го утвърди с най-голямо удоволствие, тъй като колегата е с изключителни професионални качества. Общо събрание не се провежда, тъй като тук става въпрос за изборна длъжност. По отношение на пациентските протестни действия в региона Кресна – Сандански – Петрич във връзка с д-р Алексиев на 19 декември УС на Районна колегия на Български лекарски съюз – Благоевград излезе със свое становище, в което заставаме зад д-р Алексиев”.
Ето какво се съдържа в становището, подписано от председателя на УС на РК на БЛС – Благоевград
д-р Дафина Тачова:
“Всяка година на 19 октомври – Деня на българския лекар, на ротационен принцип (веднъж от Благоевград, веднъж от региона по река Места, веднъж от региона по река Струма) се избира “Лекар на годината”. За 2018 г. от колегите, работещи в региона Сандански и Петрич, бе номиниран единствено д-р Георги Алексиев. УС на РК на БЛС – Благоевград прие номинацията единодушно, тъй като д-р Алексиев е познат на всички ни като отличен професионалист, човек с голямо милосърдие и активна житейска позиция.
Ние, членовете на Управителния съвет на Районната колегия, сме далеч от идеята да се намесваме в административните дела на МБАЛ “Югозападна болница”, а също и в личните взаимоотношения между директора и работещите в нея. За нас остава удовлетворението, че толкова много хора са излезли на протест в защита на колегата, когото излъчихме за “Лекар на годината”. Ние продължаваме да стоим зад това свое решение. Надяваме се, че скоро д-р Алексиев ще може отново да лекува своите болни в болницата, в която го прави повече от 12 години”, пише в становището на д-р Тачова.
БЛС е съсловна организация, чиято основна цел е да защитава професионалните права и интереси на лекарите, като в нея членуват 835 медици от Благоевградска област, става ясно от официалния сайт на Районната колегия. Лекарите от 14-те общини са включени в териториални дружества, които се делят условно на дружества от болничната и доболничната помощ, които се ръководят от координатори. Координатор на териториалното дружество в Петрич за болнична помощ е д-р Олег Яков, специалист по вътрешни и белодробни заболявания, член на УС на РК на БЛС – Благоевград. Пред репортер на “Струма” той бе категоричен, че петричкото териториално дружество не е номинирало д-р Георги Алексиев за “Лекар на годината”.
“Номинацията бе направена от д-р Ников от санданското дружество. Не съм запознат със становището на УС на РК на БЛС – Благоевград, но може би д-р Тачова е имала предвид, че номинацията е за лекар от региона на Сандански и Петрич. Дружеството в Петрич не е правило номинация. Жалко е това, което се случва с колегата. Тук обаче става въпрос за административни процедури, които не бива да се смесват с Българския лекарски съюз”, заяви д-р Олег Яков.
Свързахме се с д-р Йоан Ников от санданското дружество, който е член на УС на Районната колегия на лекарския съюз, ето какво обясни той:
“Допитване за издигане на кандидатура за “Лекар на годината” в санданското дружество не се проведе. Правих няколко пъти опити да се съберем, но никой от лекарите в Сандански не се отзова. Аз номинирах д-р Георги Алексиев и той бе одобрен единодушно от Управителния съвет на РК на БЛС – Благоевград от 8-те членове и председателя д-р Дафина Тачова, тъй като той е лекар с безспорни професионални качества. Сандански има право на всеки 4 години да участва с номинация за “Лекар на годината” и не виждам защо трябваше да се изпуска този шанс”.
Д-р Йоан Ников добави, че в санданското дружество членуват около 50 лекари, които обаче не идват на сбирки на съсловната организация, включително и на отчетно-изборно събрание. Д-р Ников заяви, че не знае кой се води координатор на местното дружество за болнична помощ, но на практика той движи нещата в качеството си на член на УС на Регионалната колегия, откакто е избран като такъв преди две години. Д-р Ников работи в сектор “Уши, нос, гърло” в хирургичното отделение на санданската болница, чийто шеф бе д-р Георги Алексиев.
БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP