Бачево в трескава подготовка за Тодорвден

20 Февруари 2018 | 16:30
2 коментара
Култура

В кушиите навръх Тодоровден в разложкото село Бачево участват все повече дами. Кушиите в последните години не са това, което бяха.

Десетки местни жители ще учатват в атрактивните надпревари на празника, който тази година е на 24 февруари. Седмица преди събитието се тренира здраво с конете. Защото всички искат да покажат таланта си на жокеи.

Защото тук в събота ще дойдат десетки чужденци, за да станат свидетели на надбягването на четириногите в селището. Гости в близките курорти вече са дали заявка на хотелиерите да бъдат закарани в Бачево, което се слави с почитта към конете.

В населеното място почти няма дом, в който да не се грижат поне за едно такова четириного. Най-атрактивни за гледане са кушиите, но много зрители събират и надпреварите за теглене на товари от конете. За победителите са предвидени награди.

„Спортният хъс го има, но не победата е най-важна за многото участници в кушиите. По-важно е да представят една своя традиция, една своя любов към четириногите, които в Бачево са свещени животни.

Никак не е случайно, че конят е основната фигура в герба на селището. Този факт казва всичко за отношението на местните хора към тези красиви четириноги. Стотици коне се отглеждат с много любов от бачевци. Култът към тях идва още от древността и е съхранен в пълна сила и до днес.

Тържествата на Тодоровден в село Бачево стартират рано сутринта със света литургия в църквата „Свети Димитър” за здраве на жителите и конете. По-късно на площада ще се извърши водосвет за здраве. Ездачите ще подредят своите четириноги на мегдана.

Младите снахи ще се поклонят на своите свекърви, ще бъдат осветени питки хляб във формите на кон и подкова. Животните ще се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Ще се играят Невестино и Свекървино хоро.

Най-личната невеста ще намаже с червено яйце бузите на ездачите, за да са здрави и силни.

Точно в 11,00 часа започват конните състезания в местността Власовица над селото. /Кмета.бг/

Добавени коментари

j публикува:
20 Февруари 2018 | 20:33
Отвъд вала тече трескава подготовка☺
коняр публикува:
20 Февруари 2018 | 16:56
,,В населеното място почти няма дом, в който да не се грижат поне за едно такова четириного,,---пълни глупости..може да кажете ,че коне има на всеки 10 или 15 дом...по вашите лъжливи сведения излиза,че в бачево има над 500 коня,което е в рамките на ФАНТАСТИКАТА...

Добавете Вашия коментар

TOP