Бабинден в Разлог - град пазител на традициите

22 Януари 2020 | 06:51
0 коментара
Култура

Днес, по стар стил се празнува Бабинден. Oбявен през 1951г. за Ден на родилната помощ, а с това и празник на акушери и гинеколози. В миналото, бабите, като опитни жени, изпълнявали ролята на акушерки, помагайки на раждащите жени. На този ден, всички жени станали майки през годината, отивали в къщата на бабата, подавали й сапун, поливали й вода от менчето и я дарявали с кърпа. Това е израз на благодарност и уважение към всички, които помагат за появата на нов живот.

Началникът на АГ отделение д-р Божикова и нейният екип, посрещнаха днес на работното си място инж. Красимир Герчев, кмет на Община Разлог, Д-р Мария Копанарова - председател на Общински съвет - гр. Разлог и инж. Венцислав Гърменов - зам.кмет по социалните дейности. Бабинден уважиха също д-р Емил Тончев и Александър Мацурев - народни представители в 44-то Народно събрание. От името на Община Разлог, кметът инж. Красимир Герчев подари на АГ отделението пейка, която да осигури удобство.
На тържеството в Народно Читалище - Разлог "15 септември 1903-1909 г." - Разлог, инж. Красимир Герчев поздрави родителите на всички новородени през годината, като пожела на тях и на техните семейства здраве и щастие.Първото бебе на Разлог за 2020г. е Василена Макрева, а последното бебе за 2019г. е Ивана Козарова.

Родителите на двете бебета получиха подаръци от кмета, а разложките невести, станали майки през предходната година, ритуално поляха вода на д-р Божикова.
Дълбоката взаимовръзка между поколенията прародители и внучета е изключително характерна в бита на разложани.

На хорото, баби и дядовци , облечени в носии, гордо показват своето внуче. Всяка баба, заденала в цедилката внучето си, повежда хорото.

Добавете Вашия коментар

TOP