Българската агенцията по безопасност на храните (БАБХ) е изпратила писмо до главния прокурор Сотир Цацаров за организираното противодействие срещу ветеринарните власти в Болярово, където беше констатирана чума по дребните преживни животни през юли.

Това съобщават от агенцията.

Вече втори месец собствениците на местна ферма и техни съмишленици не допускат специалистите на територията на стопанството, като по този начин ги възпрепятстват да ликвидират огнището на заразата и да спрат разпространяването на инфекцията, се посочва в информацията. 

"Адекватните мерки налагат унищожаване на всички дребни преживни животни в обекта в Болярово, основно почистване и дезинфекция", обяснява изпълнителният директор на БАБХ Дамян Илиев в писмо до главния прокурор и министъра на правосъдието Цецка Цачева, цитиран в прессъобщението. 

От 18 юли 2018 г. - датата на опита за връчване на протокола, доказващ наличието на заболяване на животните, до днес на официалните ветеринарни лекари се отказва достъп до фермата и до животните по различни начини.

Това е едно от най-сериозните нарушения на Закона за ветеринарномедицинската дейност, водещо до невъзможност за гарантиране здравния статус на животните в страната и безопасността им за населението, мотивира се в писмото д-р Илиев.

Той моли да бъдат предприети действия, които да създадат възможност за прилагане на мерките за спиране на заразата.

Също така настоява да се потърси административна и финансова отговорност от лицата, възпрепятстващи работата на ветеринарните власти. 

Междувременно на 14 септември стопаните на фермата са подали сигнал за умрели овце в стопанството.

Те твърдят, че е от преяждане. За ветеринарните власти обаче няма съмнение, че смъртността се дължи на чумата.

Животните в тази ферма трябва да бъдат унищожени, а действията на стопаните от Болярово са заплаха за националната сигурност, казва още директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев в писмото си до главния прокурор.  

Наскоро стопаните са се опитвали сами да лекуват болни животни с антибиотици, без рецепта и без да потърсят ветеринарна помощ.

В опит да се намери решение на сложния казус днес се свиква спешно заседание на областната епизоотична комисия, в което ще участва и ресорният заместник-министър Янко Иванов.