Баба и медсестра са заразените с коронавирус в Габрово, едната е развила пневмония

08 Март 2020 | 17:05
0 коментара
Общество


Два са установените случая на коронавирус в Габрово. 75-годишна жена е настанена в инфекциозното отделение и към момента състоянието и е стабилно. Другата заразена е медицинско лице, която е била в контакт. Цялата болница в града е под карантина и не се допуска никой да влиза в нея.
 
Възрастната пациентка е приета на 3 март в Инфекциозното отделение на болницата в Габрово с пневмония. Тогава е настанена в стая с още двама души.  Всички, контактували с нея, са издирени и също са под карантина. Повечето от тях са от медицинския персонал, който е лекувал жената. През нощта нейни близки също са намерени и се изследват.
 
"Възрастната жена с коронавируса е изолирана от всички останали. След направените проби на контактните лица обаче е установена, че медицинска сестра от вътрешното отделение  също е заразена. Всички 14 пациенти и персонала в отделението са поставени под строга карантина и се правят допълнителни изследвания. За да се справи с извънредната ситуация Габрово поиска подкрепление от специалисти инфекционисти и медицински сестри, защото в областната болница са твърде малко.  Въвеждат се извънредни мерки в града. Затварят се училища и детски градини. Отменят се всички масови мероприятия", обясни Николай Пенчоков, директор на РЗИ Габрово.  
 
"Цялата болница в Габрово остава под карантина и ще се приемат само пациенти в спешно състояние.  Всички останали ще бъдат насочвани към съседни лечебни заведения. Здравните власти имат готовност при нужда да направят реорганизация и да отворят държавната белодробна болница" ,каза Таня Христова, кмет на Габрово.
 
Въпреки новината за първи случай на Коронавирус в Габрово и обявената грипна епидемия дискотеките и нощните клубове в града тази нощ бяха пълни с хора празнуващи 8 март. Наш екип направи проверка в най-голямата дискотека в Габрово, където купона продължи до рано сутринта. У празнуващите не личеше смут след новината за първи случай на опасната зараза в техния град.
 
От утре започва голямо струпване на хора в пощенските станции за изплащане на пенсии в града.
 
Плащането трябваше да започне на на 7 март, но беше почивен ден и утре на 9 март, ще има огромно струпване на пенсионери. Пенсионерите увисват да чакат в пощенските станции от 7:30 ч, плащането започва чак след 9 ч, а някъде след 10 ч.
 
Освен пенсионери има и граждани които плащат сметки и ползват пощенски услуги.
 
Освен за Габрово това важи и за Дряново и Трявна. Голяма част от населението на Дряново например работи и учи в Габрово и има едно постоянно движение на много хора.
 

Добавете Вашия коментар

TOP