Б. Борисов: Полагаме всички усилия за спасяването на Боян Петров, включваме и хеликоптер

09 Май 2018 | 11:58
0 коментара
Политика

Премиерът Бойко Борисов увери преди днешното правителствено заседание, че се полагат всички усилия за спасяването на алпиниста Боян Петров.

"В пълна комуникация сме с близките му, както и с властите в Непал и Китай. Извикал съм китайския посланик, за да осигурят трасе за хеликоптера, ако има възможност да лети", каза Борисов и заяви, че се надява Петров да бъде намерен жив и здрав.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева информира, че не вчера, а едва днес е намерен подходящ хеликоптер, който може да лети над 5000 метра, но на не повече от 6100 метра. По думите ѝ в момента, в който времето позволява, хеликоптерът ще полети. Тя допълни, че правителството продължава да търси техника, която да лети по-високо от осигурения хеликоптер, а прогнозата за времето показва по-благоприятни условия най-рано утре.

Министър Захариева изтъкна още, че китайската страна оказва пълно съдействие и уточни, че са изпратени 6 професионални спасители, които въпреки лошото време 12 часа стоят горе, за да могат да тръгнат към лагер 2.
 

Добавете Вашия коментар

TOP