Автобус с пътници излезе от пътя и се преобърна в Искърското дефиле.

Превозното средство е помело три автомобила по пътя си и е паднало на площадка край пътното платно. Автобусът бил обхванат от пламъци.

Жертви и ранени

В автобуса пътували 34 души с водача. Жертвите са 16 - на място са загинали 13 човека, по-късно на път към "Пирогов" починали още двама. Една жена е издъхнала, след като е приета в болнично заведение в Своге. 27 са ранените, а 21 са транспортирани в болница. Това съобщи вътрешният министър Валентин Радев. Сред тях има и хора от колите, участвали в катастрофата.

Към "Пирогов" са потеглили линейки с общо 8 ранени. Четирима от тях са в критично състояние.

"И дневните, и нощните екипи работят. Целият медицински процес е организиран с апаратура, техника и персонал", коментира здравният министър Кирил Ананиев.

От кръвния център уведомиха, че е осигурена кръв от всички групи.

Всички ранени и загинали в катастрофата са от с. Световрачене, съобщи NOVA.

Хората са били на екскурзия в района, организирана от местния пенсионерски клуб и фирма от Нови Искър. Повечето са в пенсионна възраст, каза за БНР кметът на Световрачане Светла Николова.

Състоянието на ранените

Всички пострадали вече са хоспитализирани.

"Пътното произшествие е било тежко. Има пациенти с наранени крайници и гръден кош, травми в коремната област. Имаме пациент с фрактура на гръбнака", коментира началникът на Клиниката по неврохирургия в "Пирогов" проф. д-р Николай Габровски.

"Тече интензивен диагностичен процес. Поне 24 часа ще бъдат необходими, за да имаме по-трайна информация. Всичко в момента е динамично, променя се буквално от минута до минута", допълни още той. 

В столичната болница "Света Анна" са настанени две жени и двама мъже - всички те в тежко състояние. В УМБАЛ "Царица Йоанна" е приет един пострадал, без опасност за живота, а във ВМА са транспортирани двама души.

Вероятна причина за инцидента

В района на катастрофата е имало проливен дъжд, видимостта е била много ниска и най-вероятно заради това се е стигнало до инцидента.

"С пътя всичко е наред, имало и мантинела, няма нарушена пътна настилка, ще се проверяват сигналите", заяви Валентин Йовев, зам.-министър на регионалното развитие.

"Експертизата ще покаже какво е причинило катастрофата", допълни зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

Движението е спряно, има километрична опашка от автомобили на пътя на Нови Искър
Движението е спряно, има километрична опашка от автомобили на пътя на Нови ИскърИзточник: БГНЕС

Фирмата собственик на катастрофиралия автобус

Превозното средство е на фирма "Мобилус-5" от Божурище. Фирмата е с валиден лиценз до 2027 година. Шофьорът на автобуса е и собственикът на фирмата Григор Григоров. Той е ранен и е откаран в болница.

От Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията съобщиха, че той притежава всички необходими документи за правоспособност и е с достатъчно опит, но има съмнения за липса на един от техническите прегледи.

"Имаме съмнение, че не е минал през август техническа проверка, каквато е трябвало да му бъде направена, тъй като е на повече от 10 г. и тези автобуси минават технически преглед два пъти в годината", заяви Ангел Попов.

През април тази година фирмата е минала през комплексна проверка и не са открити никакви нарушения.

От министерството съобщиха, че от понеделник започва проверка на ИА "Автомобилна администрация" в "Мобилус-5". Информация от проверката ще бъде предоставена след приключването ѝ.

Движението в района на инцидента е спряно

Трафикът в участъка на тежкия пътен инцидент е ограничен от патрули на Пътна полиция. Десетки души са блокирани в колите си в Нови Искър.

Обходният маршрут в посока София е Своге – Искрец – Бучин проход, а в посока Своге – път II-18 Околовръстен път – Костинброд – Бучин проход.

Движението е спряно, има километрична опашка от автомобили на пътя на Нови Искър
Движението е спряно, има километрична опашка от автомобили на пътя на Нови ИскърИзточник: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев изрази съболезнования 

към семействата и близките на загиналите при тежката катастрофа.

Във връзка с трагичния инцидент президентът отмени участието си в тържествената заря-проверка тази вечер в град Габрово по случай отбелязването на 141 години от Шипченската епопея.

27 август - ден на траур

С решение на Министерски съвет понеделник ще бъде обявен за ден на национален траур в памет на жертвите от тежката катастрофа. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

"Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина", пише още премиерът.

Областната дирекция на МВР в София откри телефон за връзка на близките на пострадалите при тежкия пътен инцидент край Своге. На 02 982 50 39 роднини на пострадалите могат да потърсят информация за настанените в столичните болници за оказване на медицинска помощ.

Това е една от катастрофите с най-много жертви у нас през последните години.

През 2006 г. 18 души загинаха, след като автобус падна в р. Янтра. Ранени бяха 12 души, сред които и деца. Смъртта на жертвите и нараняванията на пострадалите бяха причинени от механични удари. Нямаше загинали от удавяне, тъй като автобусът бе спрял преди да падне във водата.

През 2004 г. 12 деца от Свищов загинаха във водите на р. Лим.

На 4 април 2004 г. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище "Николай Катранов" в Свищов.

Към 22 ч. българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство. Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река.

Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души бяха спасени.

От началото на тази година трагедията край Своге е вторият инцидент с автобус, превозващ пътници.

През април 6 души загинаха, а над 20 бяха ранени при инцидент на магистрала "Тракия". Тогава автобус на "Юнион Ивкони" се обърна на платното в посока София. В катастрофата участваха автобусът, пътувал по линията Бургас-София, и лек автомобил.