През първия ден от месец август времето няма да е никак лятно, като на много места в страната ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. В северозападните и планинските райони ще са интензивни и значителни по количество. Ще има условия за градушки.

В югоизточните райони ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са предимно между 28 и 33 градуса, в София – около 28 градуса.

По Черноморието

преди обяд ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. След обяд облачността ще е намалее до предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 28-30 градуса. Температурата на морската вода ще бъде 25-27 градуса, а вълнението на морето – 1-2 бала.

Над планините

ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, на отделни места ще са интензивни и значителни по количество. Ще духа до умерен, предимно източен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 23 градуса, на 2000 метра – около 16 градуса.

В четвъртък и петък

температурите ще останат без съществена промяна. Все още ще има превалявания, главно в западната половина от страната. През първия ден ще са на повече места, в следобедните часове временно ще са интензивни, в отделни райони значителни по количество. През втория ден валежи ще има на по-малко места, по-интензивни ще са главно в планините и планинските райони. Преди обяд над Източна България ще бъде предимно слънчево.

Източник: Красимир Делчев/БГНЕС

Заради лошото време

по Черноморието хотелиери се оплакват от отлив на туристи,

информира NOVA. В последния ден на юли, синоптиците правят следната сметка – през целия месец по Черноморието количествата дъжд са два пъти по-високи от обичайното за този месец.

Ако нормата за Бургас е 35 литра на квадратен метър, през този юли са паднали 80 литра на кв. метър. Подобни са данните и за Варна. Без слънце на плажа, облаците над главите на хотелиерите се сгъстяват. „Толкова слаб сезон наистина от години не сме имали”, коментира Таня Желязкова, хотелиер от Лозенец.

Дъждът обаче няма да се отрази кардинално на приходите от туризъм,

смятат от бранша. Туристите от Англия и Германия не се плашат лесно от дъжд, защото при тях той е ежедневие, а и са направили резервациите си преди година. Все пак те могат да получат парите си обратно, ако са сключили застраховка – при липса на сняг през зимата и липса на слънце – през лятото.

За българските туристи обаче такъв тип застраховки не се предлагат, но хотелиери се надяват да ги върнат, като намалят цените с близо 20 на сто и прехвърлят топката към синоптиците.

Още по темата вижте във видеото:

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg