Ауди плаща 800 млн. евро глоба по аферата „Дизелгейт“

16 Октомври 2018 | 22:01
0 коментара
Бизнес

 Фолксваген заяви, че дъщерното му дружество Ауди се е съгласило да плати глоба от 800 милиона евро (927 млн. долара), наложена от германски прокурори в рамките на разследването за измами с дизелови вредни емисии.

"Ауди АГ прие глобата" на следователите, наложена за "отклонения от регулаторните изисквания в дизелови агрегати (мотори) V6 и V8 и дизелови превозни средства", се казва в изявление на групата, добавяйки, че "глобата пряко ще засегне финансовите печалби на Фолксваген "за 2018 година.

"Административната процедура срещу "Ауди АГ", повдигната заради дизеловия скандал, се закрива по правно обвързващ начин", заявиха прокурорите от Мюнхен.

Глобата ще внесе допълнителни утежнения наред с общите разходи за вътрешни глоби, обратни изкупувания и повторни покупки на стойност над 27 милиарда евро, които Фолксваген трябваше да плати в рамките на "дизеловия" скандал.

Компанията, базирана във Волфсбург претърпя удар за още един милиард евро през юни 2018г., когато се съгласи да плати подобна глоба, наложена от прокурорите от Брансуик за автомобили с тяхната марка. ФВ е допуснал през 2015 г. да внедри така наречените "устройства за манипулиране на вредни емисии" в 11 милиона автомобила по целия свят.

Такъв софтуер позволява на превозните средства да изглежда, че отговарят на условията, докато всъщност изхвърлят много пъти по-вредни газове на пътя като азотните оксиди (NOx). /АФП

 

Добавете Вашия коментар

TOP