Атанас Капралов: Затварянето на къщата-музей на Христо Смирненски е грешка

17 Октомври 2018 | 07:41
0 коментара
Общество

 Затварянето на къщата-музей на Христо Смирненски на ул. „Овче поле” 116 през 2004 г. е грешка. Като мотив за това решение беше посочено, че тя е опасна, а аз не мисля, че това е така. Това заяви за БГНЕС директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

Според него ако това не е било допуснато, домът, в който Смирненски живее от 1916 до края на живота си през 1923 г., е нямало да бъде в толкова тежко състояние, в каквото се намира сега. Той обяви, че днес /17 октомври/ започва ремонтът на къщата.

Капралов уточни, че ще се работи по фасадата, тъй като не се знае докога времето ще е подходящо, а през останалите месеци ще се работи в помещенията, от които ще бъде изнесена експозицията и предметите на големия поет.

„Министерството на културата отпусна 287 000 лв. с ДДС за цялостния ремонт на къщата-музей на Христо Смирненски. Тя ще бъде възстановена в автентичния й вид. Не мога да кажа дали средствата ще стигнат, но ние ще направим всичко необходимо нещата да се случат. От голяма помощ е направеният преди години ремонт на покрива и благодарение на това няма сериозни поражения от течове”, обясни директорът на Националния литературен музей. 

Капралов уточни, че срокът на ремонта е бил до края на годината, но той е увеличен, за да може да се работи спокойно и качествено. Той увери, че качеството на ремонта ще се следи от няколко страни, тъй като къщата е паметник на културата с национално значение.

Директорът каза, че целта на ремонта е духът на онова време да оживее в нея и подчерта, че тя не се нуждае от осъвременяване.

„В къщата посетителите ще могат да видят много снимков и документален материал, има негови автентични материали, предмети – писалки, тетрадки със стихове, бинокъла му и много неща, които той самият е използвал”, обясни Капралов.

Ремонтът на дома на Смирненски се очаква да приключи най-късно на пролет. Именно там, след 14 годишна пауза, на 17.09.2019 г. ще бъде отбелязана 121-та годишнина от рождението на големия поет, чието творчество – стихотворения, разкази, импресии – е събрано в цели 8 тома.

Директорът обяви също, че къщата-музей на Елин Пелин в Байлово вече е част от 100-те Национални туристически обекта на България.

Припомняме, че поетът Христо Смирненски живее със семейството си в София от 1916 година, след като както хиляди други българи напускат град Кукуш по време на Междусъюзническата война.

Къщата се намира на днешната улица "Овче поле" 116 в София. Национализирана е от държавата през 1955 година, а собствениците са били обезщетени. След промените от 1989 година музеят започва да се руши, а през 2004 г. е затворен и повече от десетилетие тъне в разруха. През 2012 г. е издаден акт за публична държавна собственост. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP