Атанас Камбитов: Радев политически субект няма да е успешен

03 Декември 2018 | 11:53
0 коментара
Политика

Атанас Камбитов: Радев политически субект няма да е успешен 

Атанас Камбитов, кмет на Благоевград, ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, заяви позиции по следните теми:

Гражданите и тяхната роля в управлението; Програмата за саниране на жилища в Благоевград

Беновска посрещна своя гост в студиото и отправи първия си въпрос към него каква е ролята на гражданите и избирателите в партньорските отношения с управляващите. Кметът на ГЕРБ отговори, че разумният коректив е ролята на всички, тъй като и управляващите са избиратели и граждани на страната ни. „Търсейки вината – всеки един от нас трябва да погледне първо себе си, да види той какво е сгрешил и чак тогава да търси отговорност от другите“ коментира д-р Камбитов. Той цитира Морфов „Животът е прекрасен“ – „Живея, за да се оплаквам и се оплаквам, за да живея“ и коментира, че прехвърлянето на вината не е от полза за никого. Беновска уточни, че не задава тези въпроси в анонса си, за да оправдае или възхвали управляващите, но е важно къде е златното сечение между отговорността на гражданите да пазят изработеното от управляващите. „Трябва да има партньорски отношения, а не да търсим конфронтацията“ отговори Камбитов и подчерта, че трябва да се акцентира върху това, което се прави, а не само върху грешките, защото проблеми има навсякъде, например в ремонтите на улиците и не е добре да се вижда само една крива плочка, а да не се оценява целият площад. Камбитов призова двете страни – избиратели и управници – да вървят в една посока, защото целите на управлението са да подобряват животът на гражданите. Беновска припомни, че ГЕРБ са упреквани, че купуват гласоподаватели чрез санирането на блоковете. „Вие Благоевград сте първенец по брой санирани жилища. Така ли е?“ попита водещата. Кметът на Благоевград потвърди и подчерта, че санирането е една от най-удачните политики и съжалява, че процесът сега е замразен. Той обясни, че е провел скоро разговор с Българската банка за развитие (ББР), от Европейската банка за развитие (ЕБР) са идвали на проверка и всички имат желание програмата за саниране да продължи, заради социалния ефект, намаляване на замърсяването на въздуха е спаднало с 10%, изцяло промененият облик на града и т.н. Около 25 000 души са облагодетелствани от програмата за саниране в Благоевград по думи на кмета Камбитов. Беновска попита с какъв екип работят – колко души, с каква квалификация, на каква възраст и срещу какво заплащане, защото работата е тежка. Общинският персонал се състои от 129 човека, но според Камбитов са малко за голям такъв голям град, тъй като общината прави документацията, контролира целия процес, отговаря за инвеститорския контрол и т.н., но няма нито един външен, нает човек, а средната възраст е под 35 години. Камбитов се пошегува, че той, председателят на общинския съвет и един от заместник кметовете са най-възрастните в екипа. Кметът сподели, че тези млади хора трябва да имат и достойно възнаграждение и затова смее да твърди, че заплатите в Благоевград са едни от най-високите в страната.

Заплатите на народните представители
„Какво ще кажете за желанието на БСП да се намалят заплатите на народните представители, на изпълнителната власт, без да споменават срамежливо заплатата на президента?“ попита водещата. Д-р Камбитов отговори, че това е популистко изказване и според него има 2 теми, по които 95% от българите ще са на едно мнение – 1. данъците и цените са високи и 2. Заплатите са ниски. Беновска коментира, че много хора искат да получават повече, но да работят по-малко. „Не мисля, че това е правилният начин. Хората какво искат – по-високи възнаграждения, да де, ама ние трябва да го вържем с друго – по-висока производителност. И когато върви икономиката добавената стойност е по-висока и работодателите ще имат възможност да дават по-високи заплати“ коментира кметът на Благоевград. Той подчерта, че в Благоевград работят много ефективно и компактно с малко души и това дава възможност за по-високите заплати.

Кампания „Ти предложи – кмете направи“; Депото за отпадъци в Благоевград

„Вие сте инициатор на единствената по рода си кампания в България, която е под наслов – „Ти предложи – кмете направи“. Разкажете ми как се роди тази кампания и какви са резултатите.“ попита политическият журналист. „Идеята беше да имаме пряката връзка с хората, за да може ние да видим хората какво точно искат. Давам пример – правим депо, правим водопроводи, правим пречиствателна станция, да, но хората от еди-кой си блок в еди-кой си квартал искат да имат градинка, беседка, нещо, което всеки ден да го ползват. Нямаме, обаче, възможността да чуем всеки, да отидем всеки да попитаме. Ето, тази инициатива дава такава възможност – всеки да каже какво иска“. Идеите се събират на общо събрание с домоуправителя, протоколират се, слагат се подписи и документите се предават в община Благоевград на изнесено работно място, което е само за инициативата. До 22-ри ноември са събрани 85 предложения, които са селекционирани по дейности. Беновска сподели, че децата ѝ я питат дали има хора, които установяват нередностите – разместени плочки, повредени пейки и т.н. и защо не се предложи на г-жа Фандъкова за град София група от няколко души деца да пообиколят града, запишат проблемите и занесат протоколите в общината, за да се улесни тяхната работа. Водещата попита събеседника си дали приема тази идея за Благоевград. Кметът отговори, че идеята е много добра, но пожела да довърши за предишната инициатива – всички постъпили предложения се преглеждат, преценява се кое може да бъде осъществено и кое не, но хората знаят по каква причина не може да се направи. Това, което ще се работи, се залага в бюджета за следващата година, описва се колко ще струва и се подава срок за изпълнение. „Кой е най-тежкият проблем в общината?“ попита водещата. Камбитов обясни, че депото за отпадъци, което е в процес на изграждане, а проблемът е с давност над 20 години, тъй като е много сложен проект. По негови думи в края на годината депото трябва да е готово и това ще реши един от най-сериозните проблеми на града и на 4 съседни общини.

Постигнатото в Благоевград; Дуалното и професионалното образование
„Кое е най-голямото Ви постижение през изминалия кметски мандат дотук?“ попита Беновска. Кметът на Благоевград определи санирането като много сериозен успех, в момента се завършват проектите по програма „Региони в растеж“ – градска среда, социални жилища и политика, подпомагане на младите и семействата. Беновска отвори темата за образованието и за нуждата от квалифицирана работна ръка с техническо образование и попита каква е политиката на община Благоевград за дуалното и професионалното образование. Кметът Камбитов обясни, че бизнесът изпитва остра нужда от технически кадри и е необходимо да се обръща все повече внимание на професионалните гимназии, защото, може би, бъдещето е децата да се насочат към този вид обучение. „В момента имаме над 1300 ученици в професионални гимназии. Имаше професионална гимназия по текстил, която към днешна дата вече не е актуална и затова се създаде гимназия по туризъм, ресторантьорство – професии, които се търсят. В момента ще направим ресторант, в който децата да могат да прилагат това, което учат. В туризма има по-сериозно търсене и се стараем да отговаряме на нуждите на бизнеса“ обясни д-р Камбитов. 

Управлението ГЕРБ-Патриоти; Здравната реформа; Президентът Радев – ще създаде ли политически субект? 

„Можете ли да направите един анализ на сегашното управление на ГЕРБ заедно с Петриотите? На централно равнище как се реализира и как се отразява на местно равнище2?“ попита Беновска. Кметът на Благоевград определи работата на управлението като успешна, което улеснява комуникацията на местната власт с централното ръководство. „За последните два мандата, за съжаление, ние преминахме през колко служебни кабинети. Истината е следната, когато има служебен кабинет – всичко спира да работи, а в момента сме в края на реализацията на оперативните програми и това означава, че почти никъде няма да се свърши работа на сто процента“ коментира д-р Камбитов. Беновска попита два пъти избирания за кмет на Благоевград Атанас Камбитов какво би било обръщението му към гражданите, ако се кандидатира отново. „Категорично – да сме живи и здрави. Намерението ми е да се кандидатирам за трети мандат. Има още доста неща, които сме заложили като идеи, като планове, които искам да се реализират – конкретни планове, които са дългосрочни за развитието на града. Иначе, слоганът на Благоевград е „Древен и модерен“ отговори кметът. Водещата го попита как ще обори възраженията срещу него и управляващите по повод здравната реформа. Д-р Камбитов обясни, че това са наследени проблеми и наистина трябва да се промени нещо, но според него в България медицината е на много високо ниво. 
„Често прехвърчат искри между двамата генерали, двамата първи мъже в България – президента Радев и министър-председателя Борисов. Е ли Румен Радев обединител на нацията?“ бе въпросът на Беновска към д-р Камбитов. Той отговори, че искрите са ежедневно явление, а Радев е президент, но не и обединител, защото има разминаване между думите и действията му, които са конфронтационни. За финал на разговора Беновска попита кмета на Благоевград дали очаква президентът да създаде свой политически субект. „Смятам, че да, но не мога да говоря от негово име, но поне погледнато отстрани – това, което прави, така изглежда. Не смятам, че ще бъде с БСП“ отговори Камбитов, който смята, че проектът начело с Радев няма да е успешен. 

Така завърши разговорът на Илиана Беновска с Атанас Камбитов в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 2-ри декември 2018 година. 

Добавете Вашия коментар

TOP