Атанас Камбитов и Румен Томов в люта битка за кмет на Благоевград

03 Октомври 2019 | 10:30
1 коментара
Политика

Битката за главния град на Пиринско-Благоевград  ще се състои между досегашния кмет Атанас Камбитов и независимия кандидат ,подкрепен от БСП и демократи Румен Томов.

Това сочат социолигическите проучвания в началото на кампанията, която стартира преди броени дни. Двамата ще бъдат опоненти и цялото внимание на благоевградчани ще бъде насочено към политическите послания, на обещанията , на диалога, на визията, която те ще начертаят.

Големият въпрос е ще има ли балотаж между Камбитов и Томов или още на първи тур Благоевград ще посочи кой да го управлява. Частни социологически проучвания в момента поръчват всички предизборни щабове. Затова и настроенията и гласовете са различни. Повечето дават преднина на Атанас Камбитов и втори се нарежда Румен Томов. Но прогнозите са,че ще има балотаж заради останалите 10-участници в изборите , които ще разсеят гласовете. Трудната прогноза идва и от факта,че не се знае колко хиляди благоевградчани ще си дадът труда да идат до изборните урни. Все пак това зависи от кандидатите, от уменията им да провокират и мотивират хората да излязат в изборния ден, а не да ходят за гъби в гората.

Кой е опонента на Атанас Камбитов?

Румен Томов е 58-годишен, идва от бизнеса и за първи път влиза в политиката.

„Аз съм трето поколение благоевградчанин. Баба ми и дядо ми са преселници от Вардарска Македония. Татко беше директор на Стопанска дирекция в търговията, майка ми е солистка на ансамбъл „Пирин“.

Защо влизам в тази битка и съревнование на идеи и ценности? Защото не ми е безразлично накъде върви Благоевград. Аз съм роден тук и мисля да остана тук. Не съм временно пребиваващ и ще остана тук. Затова проблемите на този град са ми изключително близки. Искам да възвърне челното си място в региона, искам индустриалната зона на този град да не бъде пустиня, хората да имат работни места, да има добра социална политика, да дишаме чист въздух. Да бъдем щастливи, че живеем тук и се гордеем с това, което ще постигнем през следващите 4 години, може и 8 – ще видим.  Основната ми цел е създаване на една благоприятна бизнес среда в града, която в момента липсва. Затова липсват и работни места, затова опустя градът, затова няма живот и младите ги няма, защото отиват в големите градове и Терминал 2. Причина за това е концентрацията на бизнеса в определена малка група от хора, което довежда до това, че благоевградските фирми търсят препитание в други градове. Аз ще направя всичко възможно да предоставя на фирмите, които искат да развиват производство в Благоевград, изключително добри условия. Трябва да се създадат производствени училища, производствена образователна система, учебни центрове за производствено развитие, за да може децата да усетят миризмата на машинното масло и как се държи една отвертка. И когато се изгради промишлената зона в града, да се включат в това производство. Затова е необходимо преструктуриране на училищата и тук е ролята на община Благоевград да се включи”.

Това е визитната картичка на Румен Томов и основните му опорни точки, върху която ще гради кампанията си.

Досегашният кмет Атанас Камбитов няма нужда от представяне, той от години е в политиката и управлението на общината.  Той е доктор по образование, също дойде от бизнеса и първо стана депутат, а след това печели два мандата кмет на Благоевград. Няма как да се отрече свършеното по време на неговото управление. Социалната инфраструктура се разви и донесе награда на общината, облика на града се промени изцяло след като общината бе първа в състезанието за спечелени проекти за държавното саниране . А там имаше истинско състезание между общините. Изградиха се десетки спортни площадки, културата претърпя своя истински разцвет. Забутаният и закрит фестивал Франкофоли от преди 20 години, бе възроден и донесе европейска слава на града. И това е само бегъл поглед върху съграденото в общината.

Критикари и фенове си имат и двамата кандидати, важното е сега кой ще спечели битката за сърцата на благоевградчани, които не са глупави и ще определят своя фаворит за следващите 4-ри години. Битката не е толкова политическа, колкото личностна, така че ни предстои да станем свидетели на интересни избори./Пирин нюз/

Добавени коментари

Неут публикува:
04 Октомври 2019 | 01:33
Марш Камба, ред е на по умни и кадърни от теб..

Добавете Вашия коментар

TOP