Броят на жертвите нарасна на 10, а ранените са 15, след като мъж прегази група хора с ван в Торонто, Канада, информира местната полиция, цитирана от Би Би Си (BBC). Един човек е бил арестуван на няколко пресечки от инцидента.

Заподозреният е идентифициран като Алек Минасиан на 25 години.

Видеоклип заснет от очевидци показва задържането на мъжа, който е арестуван без да бъдат произведени изстрели.

Заместник-началникът на полицията в Торонто Питър Юен призова свидетели на инцидента да се свържат с органите на реда и каза, че ще има „дълго разследване“. Открити са няклко горещи телефонни линии – за близки на пострадалите и за свидетели.

Шефът на градската полиция Марк Сондърс заяви на пресконференция, че изглежда

атаката е била умишлена, но мотивът за нея все още е неизвестен.

Той каза, че арестуваният Алек Минасиан, който живеел в едно от предградията на града, не е криминално проявен.

Канадският министър на обществената безопасност Ралф Гудейл благодари на службите за спешна помощ в социалната мрежа „Туитър“ и нарече инцидента „ужасяваща атака“. Той е категоричен, че случилото се няма общо с националната сигурност.

Нападението е станало на централно кръстовище в града по обяд. Според разкази на очевидци

ванът няколко пъти се е качвал на тротоара и е газил хора.

Компания за отдаване на ванове под наем потвърди, че превозното средство е нейно и тя сътрудничи на полицията.

Канадският премиер Джъстин Трюдо написа в своя профил в Туитър: „Нашите мисли са с всички, засегнати от ужасния инцидент в Торонто. Благодаря на първите отзовали се екипи за спешна помощ и полицаи – наблюдаваме ситуацията внимателно“.

Кметът на Торонто Джон Тори нарече случилото се „много трагичен инцидент“, който не е „показателен за това как живеем или кои сме ние“. Той каза, че е „предложил всяка помощ, която градът е способен да предостави на полицията, за да помогне на разследването“.

Vesti.bg.