Археологическите разкопки на Хераклея Синтика ще започнат в началото на юли

27 Юни 2020 | 13:33
0 коментара
Култура

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика се предвижда да започнат в началото на юли, каза за БТА ръководителят на обекта доц. д-р Людмил Вагалински. Предстои да бъде разкрита западната част на централния площад на древния град. За целта са осигурени средства от Община Петрич, на чиято територия се намира обекта.

Очаква се финансиране и от Министерството на културата, посочи доц. Вагалински. С тези средства археолозите ще могат да работят около два месеца и половина. Като дълготрайност не е много, но ще се мъчим да извадим максимална информация за този период, допълни ръководителят на разкопките.

Хераклея Синтика е един от четирите обекта на Исторически музей - Петрич, които привличат туристи. Само през миналата година, за да разгледат древния град тук са дошли тридесет хиляди посетители от целия свят, разказа директорът на музея д-р Сотир Иванов. Реално броят им е много по-голям, тъй като музеят предлага и комбинирани билети за четири обекта, един от които е Хераклея Синтика. 

Самият музей, с всичките си обекти, е посетен от осемдесет хиляди души през 2019 г., посочи д-р Иванов.

Тази година разкопките ще се опитат да разкрият форума на Хераклея Синтика. Предстои да бъде разкопана западната част, така че централният площад да бъде експониран в неговата цялост, обясни още д-р Сотир Иванов. 

Самият град е разположен на площ от около десет квадратни километра и тук възможностите за археологически проучвания, реставрация, консервация и експониране са огромни, допълни той.

Добавете Вашия коментар

TOP