Прокуратурата повдигна обвинения на 11 човека след акцията в НАП във вторник, съобщи ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев.

Това е първата и най-голяма група от данъчни служители, взимали подкупи, разкрита от спецпрокуратурата и ГДБОП.

Участниците в тази организирана престъпна група са на различни нива в ТД на НАП София - дирекция "Оперативни проверки"– от инспектори през ръководители екипи до началник-сектор, който е ръководил тази организирана престъпна група, каза Гешев. 

Досъдебно производство е образувано преди месец.

Иван Гешев уточни, че освен за подкупи, част от данъчните ще бъдат обвинени и за пране на пари.

Арестуваните данъчни вземали между 500 и 5000 лева, в зависимост от бизнеса на търговеца.

В домовете на данъчните са намерени около 300 000 лева и скъпи бижута. Ръководители на екипи, освен че давали разпореждания как да бъдат проверявани търговци, дори вземали вещи от обекти, които не можели да си платят исканите пари.

На разследвашите са съдействали хора, изнудвани за пари. Гешев гарантира, че прокуратурата няма да допусне тези свидетели да бъдат "натискани".

Зам.-ръководителят на специализираната прокуратура Димитър Петров, обясни, че за част от данъчните прокуратурата ще иска постоянни арести.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов подчерта, че за него елиминирането на тази група е било много важно.

Той припомни, че през 2015 г. с решение на МС е създаден Център по противодействие на контрабандата, с цел да координира действията на правораздавателните институции и тези, които имат отношение към формиране фиска на страната и създаване на по-добри условия за по-добра събираемост.

„Част от служителите на НАП бяха ангажирани с това да получават информация за предстоящи действия на Контрабандния център и чрез посредници да уведомяват заинтересовани лица”, каза той.

По досъдебното производство са използвани целият набор от СРС. „И това, което ни позволява оперативно-издирвателната дейност, за да фиксираме като доказателства към делото тези моменти, в които служители на НАП предаваха такава информация на заинтересовани лица“, каза Спиридонов.