Арестувани българи при мащабна операция срещу киберпрестъпници

16 Октомври 2020 | 08:11
0 коментара
Криминално

Mащабна операция срещу международна престъпна организация, изпрала милиони евро от киберпрестъпления, са провели европейските полицейски служби и Федералното бюро за разследвания на Съединените щати.

Това съобщи Агенцията на ЕС за полицейско сътрудничество "Европол". Сред участниците в престъпната група, наречена "QQAAZZ" са и български граждани, чиито жилища в България са претърсени, посочва БНР.

Въпросната международна полицейска операция под шапката на "Европол" е била ръководена от португалската полиция и ФБР. Освен в България, претърсвания са направени в общо 40 жилища в Испания, Италия и Латвия - като повече от половината обиски са проведени в балтийската република.

В престъпната група, освен българи, са участвали граждани на Русия, Латвия, Грузия, Румъния и Белгия - това сочат данни на американското министерство на правосъдието.

От американското правосъдно министерство уточняват, че в Съединените щати в рамките на международната операция е задържан руски гражданин. Това е станало още в края на март - при негово посещение в страната, като още тогава са му били повдигнати обвинения.

Добавете Вашия коментар

TOP