Арестуваната полицайка информирала кримиконтингента за магистрати, съдии, прокурори, следователи и за членове на техните семейства

26 Март 2019 | 17:39
0 коментара
Общество

4 са престъпленията, по които разследващият полицай Розалина Кьосева, задържана при специализирана акция в Благоевград е привлечена като обвиняема. Това стана ясно по време на брифинг, който се проведе днес в Благоевград.

На брифинга присъстваха говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР старши комисар Румен Ганев, районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки и директорът на ОД на МВР – Благоевград Старши комисар Николай Хаджиев.

Румяна Арнаудова поясни, че Кьосева е разследващ полицай в 1 РУ – Благоевград. По думите ѝ задържаната е изнасяла поверителна информация към лице, което е криминално проявено, която информация е била различна, но при всички случаи става дума за служебна тайна.

Говорителят на главният прокурор уточни, че за Кьосева в рамките на разследването, в което са били използвани и специални разузнавателни средства, са били събрани доказателства за извършените от нея 4 престъпления.

„Престъплението, за което първоначално бе образувано разследването е срещу правосъдието. Още едно престъпление беше установено в хода на събирането на доказателствата и то е документно престъпление, извършено в условията на продължавана престъпна дейност. Има доказателства за престъпление по служба, което се състои най-общо в споделяне на информация, която представлява служебна тайна с лица, които не би следвало да имат такава информация. Има ѝ доказателства за извършено престъпление – лично укривателство“, допълни Арнаудова.

Тя добави, че събраните от Районната прокуратура в Благоевград доказателства срещу разследващия полицай Розалина Кьосева са установили, че тя е провеждала процесуално-следствените действия, като е водещ дознател по досъдебно производство срещу едно лице, което считат за част от криминалният контингент.

Арнаудова уточни, че към момента въпросното лице изтърпява наказание „Лишаване от свобода“ за участие в организирана престъпна група за наркотици постановено от Специализираният наказателен съд.

Тя каза още, че Кьосева е била разследващ полицай, но не е изпълнила своевременно длъжностите, които ѝ възлага закона, не е извършвала необходимите разпити, процесуално-следствени действия по събиране на други доказателства, не е извършвала очни ставки и всички други действия, които иначе биха допринесли за разкриване на обективната истина и евентуалното ангажиране на наказателната отговорност на това лица за това престъпление.

В рамките на разследването е била получена и информация, потвърдена от Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, че лицето се издирва с европейска заповед за арест от Р Гърция.

Арнаудова добави, че то е било издирвано във връзка с влязла в сила там 6-годишна ефективна присъда за престъпления, за които лицето е било осъдено, а Кьосева е направила всичко възможно по силите си, за да осуети изпълнението на чуждестранната европейска заповед за арест.

В рамките на вчерашните процесуално-следствени действия се иззети множество веществени доказателства, едно от които е телефонът, който е използвала Кьосева. Паралелно с извършване на действията от 4 екипа на „Национална следствена служба“ в Благоевград, в затвора в Бобов дол по искане на Района прокуратура – Благоевград е било извършвано претърсване в килията на изтърпяващия наказанието „Лишаване от свобода“ гражданин. Там е намерен телефон, посредством който двамата са комуникирали интензивно.

Борислав Ковачки, районен прокурор на Благоевград посочи, че със сигнали за нерегламентирани контактни на разследващ полицай Кьосева разполагат от около 1 година, но активно по случаят се работи от 4 месеца.

По думите му през времето, в което се работи по случая е било образовано досъдебно производство.

„Съответно бяха експлоатирани специални разузнавателни средства, с чиято помощ беше установена престъпна дейност от полицейският служител Розалина Кьосева. Известно ви е, че едно обвинение не може да се базира на специализирани разузнавателни средства, затова в рамките на един кратък период от време бяха разпитани общо 13 свидетели, предстои да бъдат разпитани и други“, каза още районният прокурор Ковачки.

Той добави, че към настоящия момент по безспорен и категоричен начин е установена престъпната дейност на полицейският служител.

Ст. комисар Румен Ганев, директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР пък отбеляза, че в нито един етап от разследването не е изтекла информация по случая с разследващия полицай Кьосева.

По думите му първичната информация, която са получили е била обработена по съответния ред, като е имало няколко оперативни хипотези, които са били проверени от неговите служители.

За момента не са събрани доказателства за привличане в качеството на обвиняем на бащата на полицай Розалина Кьосева – Георги Кьосев, който е директор на „Охранителна полиция“ – Благоевград. По думите на старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград, Кьосев е в отпуск до приключване на разпоредените проверки и установяването на фактите и обстоятелствата дали има или няма данни за извършени нарушения или престъпления от него.

В рамките на брифинга бе посочено, че мотивите за извършването на престъпленията от разследващия полицай Розалина Кьосева не са били користни, не е взимала пари за това. Тя е имала опит, като полицай от около 4 години, като до този момент няма данни да е имала провинения. Лицето, заради което Кьосева е задържана е в затвора от миналата година, ще бъде там до септември тази година. Преди това е бил в Централния софийски затвор. Съобщено бе също, че полицай Розалина Кьосева е правила справки, освен за надзирателите в затвора в Бобов дол и в общежитието в Кремиковци, и за магистрати, съдии, прокурори, следователи и за членове на техните семейства. Тази информация предстои да бъде обобщена. Такива справки са открити в служебното ѝ помещение при претърсванията. Предстои те да бъдат анализирани – дали са част от досъдебно производство или са част от справките, които тя е предоставяла на задържаният, изтърпяващ наказание „Лишаване от свобода“.

Стана ясно и това, че Розалина Кьосева е изтеглила потребителски кредит, в размер на 25 хил. лв., които са били предоставени за ползване от обвиненото лице, излежаващо присъда в затвора в Бобов дол. Следствените действия продължават, а процеса по събиране на доказателства не е приключил. Вероятно не са изчерпани и възможностите за привличане под наказателна отговорност и на други лица.  В сряда предстои да бъде внесена мярка за определяне на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по отношение на Розалина Кьосева.

Добавете Вашия коментар

TOP