Арестуваха Николай и Евгения Баневи във Франция

26 Октомври 2018 | 18:29
0 коментара
Криминално

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са задържани във Франция. Това съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев.

Двамата са били обявени за издирване от българските власти и са арестувани въз основа на европейска заповед. Задържането е по подозрения в данъчни измами.
 
Спецпрокуратурата започна проверка в завод „Полимери“

По-рано днес от Специализираната прокуратура съобщиха, че са започнали разследване в завод "Полимери" АД в Девня, чийто собственик е Банев. Извършват се претърсвания и изземвания на адреси в София и страната. Провеждат се и обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство.
 
"Има досъдебно производство в Специализираната прокуратура за престъпления по чл. 321, ал. 6 от НПК за длъжностни присвоявания, пране на пари, документни измами и данъчни престъпления. Основен обект на разследване е източването на приватизираното предприятие "Полимери", потвърди Иван Гешев на брифинг в Спецпрокуратурата.

През май 2017 г. пловдивска фирма брои близо 15 млн. лева за „Полимери“
 

Разследването е започнало преди два месеца, съобщи още Гешев. За момента с повдигнати обвинения са само Банев и съпругата му.


По думите на зам. главния прокурор към момента се провеждат претърсвания и други действия по разследването в България и във Франция.

Дружеството беше приватизирано от Банев през 1998 г., а през 2013 г. бе обявено в несъстоятелност и беше назначен синдик. През миналата година пловдивската фирма "Хъс" ООД закупи активите за сумата от 14,5 млн. лева.

Добавете Вашия коментар

TOP