Арестант от Сандански съди държавата за 20 хил. лв., молци изяли дрехите му

10 Декември 2019 | 14:33
0 коментара
Криминално

В испански затвор надзирателите се обръщали към него със “сеньор Василев”

Арестант съди държавата, защото му било тясно, молци в килията изяли скъпите му дрехи, а дървеници го нахапали. И. Василев две години води дела срещу Главна дирекция “Изпълнение на наказанията” с искане да получи 10 хил. лв. обезщетение за имуществени вреди и още толкова за неимуществени. Административният съд в Благоевград отхвърли молбата му, но ВАС върна делото за ново разглеждане от друг състав.

Василев е лежал в ареста в Сандански от 5 април до 31 юли 2017 г. После бил преместен в Благоевград, а оттам в затвора в Бобов дол.

Той изчислил, че в килията в Сандански не му били осигурени 4 кв. метра площ. Било пълно с хлебарки, кърлежи, молци и дървеници. Служителите напръскали против насекоми, а той се нагълтал с отровите и имал силно главоболие. Причинени му били стрес, болка и страдание. Молците прояли скъпите му дрехи и обувки, които си купувал от Испания.

“Живял съм повече от 25 години в Мадрид и когато ходя да си купувам в мола дрехи на Hugo Boss, те струват на нормални цени, които обаче в България не са нормални. Ако купя едни дънки от 1500 евро, тук казват, че са страшно скъпи. Това са нормални неща, но за там, а не за тук”, казал пред съда арестантът.

Надзирател обяснил, че Василев е постъпил в ареста без други дрехи освен тези, с които бил облечен в деня на задържането му.

“Когато доведоха задържания в ареста, беше мокър. Обут с маратонки, къси мокри панталонки и изпокъсана тениска. Имаше два мобилни телефона, дебитна карта и спукани очила. Не носеше други дрехи. Като постъпи с тези мокри дрехи, му дадохме от нас и от другите задържани панталони, анцуг, къси панталони, тениска. Постоянно искаше нещо, постоянно хленчеше”, казва пред съда друг надзирател.

Пред него Василев обяснил, че “живял 14-15 години в испански затвор и там било кетъринг, аптека”. Заканил се да води дело, за да вземе пари, защото арестът бил “пълна кочина, с молци, хлебарки, буболечки”.

Друг охранител пък обяснил на съда, че Василев се оплаквал от разкладката на храната, която нямала достатъчно калории.“Казваше, че е бил в испански затвор, и искаше да се обръщаме към него със сеньор Василев, както са се обръщали към него там”, допълва служителят./24 часа/

Добавете Вашия коментар

TOP