Апостол Апостолов с категорична подкрепа за Асоциацията по ВиК

28 Февруари 2020 | 10:06
0 коментара
Общество

Кметът на община Симитли – Апостол Апостолов категорично застава зад решението да се продължат опитите за консолидиране и включване на поне още една община в Асоциацията по ВиК – Благоевград, което би довело до европейски средства за подобряване на ВиК мрежата в цяла Благоевградска област.

ВиК асоциациите са национална стратегия, създадена със Закона за водите. За цялата област са нужни над 900 милиона лева за подобряване на ВиК мрежата.

Невъзможно е общините сами да осигурят този финансов ресурс. ВиК мрежата е изключително амортизирана, необходимо е създаване на пречиствателни станции и поетапна подмяна на инфраструктурата, а това може да стане само чрез консолидация, с която ще бъдат спечелени европейски пари за ВиК мрежата.

Вчера Асоцията по ВиК проведе едно доста сериозно заседание в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), което продължи повече от три часа. На него беше обсъдена една предстояща възможност – да има консолидирана територия, ако една от общините не членува в Асоциацията по ВиК. Такава към момента е община Кресна. И предвид възможностите през следващия програмен период отново да имаме възможността да кандидатстваме по европейските оперативни програма, по-голяма част от кметовете застават на позицията, че трябва да бъде продължен опита по отношение на това да се извърши така необходимата консолидация на територията на Благоевградска област.

На заседанието общините Петрич и Струмяни са заявили желанието си за излизане от обособената територията, но това бе отказано чрез гласуване от страна на кметовете, членуващи в асоциацията, която за момента не е консолидирана.

Преди гласуването, свързано с двете общини, по време на заседанието са били приети отчет за бюджета на асоциацията за 2019 година, анализ за дейността й и бюджетът за 2020 година.

TOP