Апостол Апостолов, кмет на общ. Симитли: 3 март е една от най-важните дати в националната ни история, симитличани помнят и съхраняват спомена за това наше славно минало

03 Март 2018 | 10:08
0 коментара
Общество

3 март е една от най-важните дати в националната ни история, симитличани помнят и съхраняват спомена за това наше славно минало. Това каза за „Фокус“ кметът на Община Симитли Апостол Апостолов.

По думите му преди 140 години Симитли се докосва до свободата след вековно турско робство. „Тази дата е много важна за Симитли, тъй като в крайна сметка руските освободителни войски през 1878 година стигат до местността „Кръста“, която се намира между град Симитли и село Ракитна. Там е било мястото, където глашатаите са ги достигнали, за да им кажат, че войната е свършила. Тоест преди 140 години Симитли има щастието да се освободи, но в последствие знаем, че с подписването на Берлинският договор, границата се връща при Бараково и ние отново попадаме под властта на Султана“, каза още Апостолов.

Той добави, че преди броени месеци на мястото е бил издигнат кръст, който е голям 25 метра, а сега предстои да бъде осветен официално. „Самият кръст е светещ и се вижда от всички точки на Община Симитли и не само. За нас 3-ти март е една от най-важите в българската история“, допълни Апостолов.

Добавете Вашия коментар

TOP