АПИ: Системата за предупреждение на АМ „Струма“ още не работи

06 Февруари 2019 | 15:54
0 коментара
Общество

Участъкът между Кресна и Сандански от АМ „Струма“, където вчера стана тежката верижна катастрофа, има изградена интелигентна транспортна система, което все още не работи.

Това стана ясно от съобщение на Агенция „Пътна инфраструктура“ във връзка с публикации по темата.

Системата ще продължи да се надгражда, тъй като е част от цялостния проект за интелигентна транспортна система за лотове - 3.1, 3.2 и 3.3 от АМ „Струма“. Тя ще има общ център за управление на трафика и той ще започне работа със завършването на лот 3.1 между Благоевград и Крупник, тъй като изграждането на центъра за управление е включено в лот 3.1 на АМ „Струма“, обясняват от пътната агенция.

Тъй като изграждането на лот 3.3 от Кресна до Сандански е завършило, а лот 3.1 е в процес на изграждане АПИ е предприела стъпки за изграждането на временен контролен център за управление на трафика, който ще е в сградата на Областното пътно управление в Благоевград.

Интелигентната транспортна система включва станции за броене и управление на трафика, видео наблюдение, информационни табла, измерване на теглото на превозните средства и метеорологично наблюдение.

От агенцията съветват шофьорите при гъста мъгла и намалена видимост шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват по-голяма дистанция и да не предприемат резки маневри, изпреварвания или внезапно спиране. Изключително внимателното шофиране при много слаба видимост е един от сигурните начини шофьорите да избегнат верижни катастрофи, каквито стават при мъгла и слаба видимост.

Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод опитите за пореден път да се хвърли вина за тежък пътен инцидент върху пътната инфраструктура и то на новоизградена отсечка, сигнализирана с пътни знаци и маркировка по всички правила на нормативната уредба.

В тази връзка призоваваме представителите на неправителствени организации да се въздържат от отправянето на обвинения без конкретни доказателства преди да е завършила работата на разследващите компетентни органи.

Добавете Вашия коментар

TOP