АПИ: Контролният център в Благоевград за трафика на магистрала „Струма“ ще бъде пуснат по -рано от предвидения срок

08 Февруари 2019 | 10:16
0 коментара
Общество

Интелигентният контролен център в Благоевград, който трябва да помага за трафика по магистрала „Струма“, ще бъде въведен максимално бързо в експлоатация. Това каза инж. Дончо Атанасов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), пред Нова телевизия.

Той не се ангажира със срок. Уточни обаче, че дори интелигентната система да е предупреждавала за мъглата в участъка, където стана тежката верижна катастрофа с около 30 автомобила, надписът нямало да бъде видим. В опит да предупреди за инцидента другите шофьори загина един човек. Други десетима пострадаха и са настанени в болници в региона, като на трима състоянието остава тежко.

„При изключително гъста мъгла и видимост не повече от два-три метра, каквато и интелигентна система да има на пътния участък, най-важна е преценката на шофьора“, каза инж. Атанасов.

„Анализите, които правим след верижната катастрофа на магистрала „Струма“, а и 40-годишният ми опит като шофьор, показват, че при подобни природни аномалии, каквато и техника и пътни знаци да има, те остават невидими“, допълни той.

По думите му внедряването на подобни интелигентни транспортни системи не отменя отговорността на шофьорите, тъй като на автомагистралите се кара с висока скорост и при непрогледна мъгла е важна преценката на водача.

Проектите и договорите за строителство на участъците от магистрала „Струма“ от Кресна до Сандански и от Благоевград до Крупник, включително и изграждането на интелигентната транспортна система, са наследени от Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“. В тях е предвидено Центърът за управление на транспортната система да бъде в лот 3.1 между Благоевград и Крупник.

Тъй като изграждането на отсечката от Кресна до Сандански завърши в средата на декември миналата година, с около 6 месеца по-рано от предвиденото, АПИ е предприела мерки за създаването на контролен център в Благоевград, каза Дончо Атанасов. Целта ни е той да бъде въведен бързо в експлоатация, допълни той.

Програмата на АПИ предвижда в бъдеще да бъде изградена и интелигентна система за управление на трафика в отсечката от София до Благоевград.

Желанието и амбициите ни са такива системи да има на всички автомагистрали, каза Дончо Атанасов. В момента се провежда тръжна процедура за изграждането на интелигентни транспортни системи и по цялото трасе на магистрала „Тракия“ – от София до Бургас.

Добавете Вашия коментар

TOP