Ап. Апостолов : Въгледобив от рудника в "Ораново" на открито заплашва квартала

16 Ноември 2017 | 17:53
0 коментара
Общество
Рудник „Ораново“ добива въглища по открит способ, работата се извършва с документи за направа на отводнителни траншеи на подземните галерии.
 
„Рудникът няма технически проект и разрешително за строеж за дейностите, които се извършват в местността Делвино в Симитли“. Това обяви кметът на Община Симитли Апостол Апостолов на нарочна пресконференция пред медиите заради опасността, която представлява работата за квартала и за рудника.
 
„Около 10 декара са засегнати от изкопните дейности. За нас задължително трябва да има работни проекти и разрешителен режим за работа“, категоричен е кметът. 
 
От мината казват, че това е разписано в годишния план за работа, утвърден от Министерство на енергетиката. Според общинските експерти обаче такива изкопни работи без утвърден план-проект от общината, са незаконни. Според експерти в общинска администрация, над мината се копае по способ за открит рудник, становището им е на база проверки на място и събрани данни.
 
„Ние не твърдим, че се прави открит рудник, но се извършват изкопни дейности“, подчерта Апостолов.  
 
От рудника са казали, че дейностите, които се извършват над мината са свързани с прокарване и направа на отводнителни траншеи, при които се иззема и малко количество въглища, разрешени от Министерството на енергетиката.
 
„Ние нямаме нищо против, ако наистина се правят отводнителни дейности за обезопасяване на рудника, но като неспециалисти това, което виждаме ни тревожи. Според нас там в момента се добиват въглища по открит способ – нещо, което бе потвърдено и от бивши миньори, които също са видели работата на място“, уточни Апостолов. 
 
Лаици в миньорското дело, при оглед на място, оцениха работата над рудник „Ораново“ като открит въгледобив. 
 
По документи, мина „Ораново“ няма разрешително за добиване на въглища по открит способ. 
 
Заради незаконосъобразните дейности, които се извършват над мина „Ораново“ е възможно да се получи срутване или активизиране на свлачището в района на Симитли, за което ние алармираме повече от 12 години.
 
„Ако свлачището се активизира е възможно да се стигне до това, че целият квартал „Ораново“, откъм страната на Градевската река вляво може да бъде потрупан. Това не може да не ни безпокои нас като общинска администрация“, подчерта Апостолов. 
 
И в момента в мината се извършват нарочни проверки след трагичния инцидент с починал миньор преди три дни. Експертите, които проверяват мината, вчера са се срещнали с  кмета и с част от общинското ръководство, като са ги уверили, че след голямата трагедия в мината от 2013 година, когато загинаха петима миньори, рудник „Ораново“ подлежи на сериозна проверка.
 
„Увериха, че към днешна дата условията на труд в рудника са много по-добри от това, което е било преди. Моето предложение е – нека направят ден на отворените врати в мина „Ораново“.
 
Така ще се опровергаят всякакви спекулации с условията на труд в мината. Нека всеки, който има интерес, в „Ден на отворените врати“ в мината да може да види работата на миньорите и подземните галерии за въгледобив“, каза Апостолов. И подчерта, че общината работи перфектно с всички инвеститори в общината, само с мината комуникацията не се получава.
 
„Ако бяхме уведомени за изкопните дейности по надлежния ред, нямаше и да се стигне може би до тази пресконференция“, добави кметът.
 

Добавете Вашия коментар

TOP