Антителата след обикновена настинка могат да осигурят защита от COVID-19

10 Януари 2022 | 14:54
0 коментара
Любопитно
Антителата след обикновена настинка могат да осигурят защита от COVID-19

Високи нива на Т-клетки от преболедуване на обикновена настинка могат да осигурят защита срещу COVID-19, установи проучване на Imperial College London, което може да послужи за основа на подходи за ваксини от ново поколение.

Имунитетът срещу коронавирус е сложен и въпреки че има данни за намаляване на нивата на антителата шест месеца след ваксинацията, се смята, че Т-клетките също играят важна роля за осигуряване на защита, съобщи Ройтерс.

В проучването, започнало през септември 2020 г., са разгледани нивата на кръстосано реагиращите Т-клетки, генерирани от предишни настинки и грип, при 52 домашни контактни лица на положителни случаи на COVID-19 скоро след излагането, за да се види дали те са продължили да развиват инфекция. Установено е, че 26-те души, които не са развили инфекция, са имали значително по-високи нива на тези Т-клетки, отколкото хората, които са се заразили. От Imperial не посочват колко дълго ще продължи защитата от Т-клетките.

"Открихме, че високите нива на вече съществуващи Т-клетки, създадени от организма при инфектиране с други човешки коронавируси, като обикновената настинка и грип, могат да предпазят от инфекция с Covid-19", казва авторът на изследването д-р Риа Кунду.

Посиняване на ноктите, устните или кожата - част от новите симптомите на Омикрон

Авторите на изследването, публикувано в Nature Communications, заявиха, че вътрешните протеини на вируса Sars-CoV-2, към които са насочени Т-клетките, могат да предложат алтернативна цел за създателите на ваксини.

Добавете Вашия коментар

TOP