АНТИСПИН кампания по повод Деня на влюбените в Благоевград

14 Февруари 2019 | 10:25
0 коментара
Култура

По повод Деня на влюбените в Благоевград ще бъде проведена национална информационна АНТИСПИН кампания.

Тази година по време на кампанията за Св. Валентин активно ще се направят здравни дискусии на тема любов и здравословна сексуалност и тематични обучения за ХИВ и други сексуално предавани инфекции сред ученици, студенти и хора с рисково сексуално поведение.

Кампанията на 14 февруари ще продължи в рамките на целия ден, като в програмата са включени разпространение на флаери и сърчица в централна градска част, презентация на слайдшоу с фотоси и клипове във фоайето на РЗИ-Благоевград и др. Желаещите ще могат да се изследват за ХИВ/СПИН в изнесена мобилна лаборатория в центъра до Largo Mall.

Организатори на кампанията са РЗИ-Благоевград, Местен обществен комитет Благоевград, Сдружение „Адаптация”, Сдружение „Здраве без граници“ – клон Благоевград, ИЦПЗ – клон Благоевград, студенти от Студентското правителство към ЮЗУ „Н.Рилски” и ученици от Детски парламент Благоевград.

През 2018 г. над 324 000 лица са узнали своя ХИВ-статус.По данни на „Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН” към Министерството на здравеопазването от началото на годината до 08 февруари 2019 г. са открити нови 24 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната  официално са 3050 лица.

И през миналата година се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над седем пъти по-голям от броя на жените.

Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ–инфекция в България през 2018 година са инфектирани по сексуален път.

Добавете Вашия коментар

TOP