Антимафиотите откриха милиони фалшиви долари и евро в Слънчев бряг

22 Октомври 2018 | 22:49
0 коментара
Криминално

В хотел в курортния комплекс „Слънчев бряг” е разкрита най-голямата печатница за фалшиви пари от поне 11 години насам, обяви днес на брифинг зам.- главният прокурор Иван Гешев.

„За последните 3 дни не сме правили исторически анализ, може и да е най-голямата печатница в последните 20-30 години”, коментира той, цитиран от Агенция „Фокус”. „Намерени са в различна степен на довършеност над 11 млн. евро и над 1,8 млн. щатски долара”.

Заместникът на ръководителя на Специализираната прокуратура Димитър Петров допълни, че са претърсени над 30 адреса, на които са открити фалшивите парични знаци.

„Като обвиняеми са привлечени 4 лица”, посочи наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Тя и уточни, че те са задържани в процеса на изготвяне на фалшивите парични знаци. 

„Във вторник предстои внасяне на искане за постоянно задържане под стража на четиримата”, обясни прокурор Деянова. „Това са банкноти с индикатив, какъвто до момента не е бил намиран. Имат всички елементи на защита, воден знак и светещи линии, както истинските. Предстои банкнотите тепърва да бъдат предоставени за анализ, включително на Интерпол”.

Собственикът на хотела в Слънчев бряг, където е открита фабриката за фалшиви пари, е един от участниците и е задържан, отчете директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

„Организираната престъпна група е изключително конспиративна. Двете от основните лица, които бяха задържани в момента на печатане на банкнотите, са контингент по тази линия от доста години”, обясни той. „Лицата взимаха предохранителни мерки. По случая са използвани всички способи на специални разузнавателни средства”.

„Самите обекти си мислеха, че се крият”, коментира предаде комисар Спиридонов. „По този случай може да бъде написана книга. Има установени тайни квартири, които бяха обискирани. Парите са намерени на различни места, складирани”, поясни той.

„Една такава печатница не работи постоянно, а веднъж на няколко години. Въпросните парични средства се складират на различни места и поетапно се изваждат на пазара”, обясни комисар Спиридонов. „Парите се пласират там, където вървят. Клиентите идват до България, за да си ги вземат”.

Източник: БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP