Антимафиоти предотвратиха сделка за голямо количество незаконно оръжие

03 Декември 2016 | 17:05
0 коментара
Общество
Антимафиоти предотвратиха сделка за голямо количество незаконно оръжие

Резултатите от няколко успешни реализации на ГДБОП бяха огласени на пресконференция в МВР днес. Всички те са осъществени под наблюдението на прокуратурата в различни градове на страната. На брифинга присъстваха главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, заместник-директорът на ГДБОП старши комисар Стоян Темелакиев, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, както и експерти от ГДБОП.

По повод пресечената сделка за голямо количество незаконно оръжие от брифинга стана ясно, че при извършена спецакция на органите на реда са намерени количества взрив и оръжия, достатъчни за реализирането на голям терористичен акт. Разследването все още е в ход.

Престъпната група е следена от няколко месеца. Петима души са арестувани. От тях един е криминално проявен. Има данни за опит за продажба на взривното вещество.

„Може да си представите, че може да срине цял жилищен блок. Двама от задържаните са служители на оръжеен завод, но няма да кажем кой, за да не правим реклама“, заявиха от ГДБОП.

„Има активизация на криминалния контингент, породен от множество причини. Важно е акциите да стават обществено достояние“, допълни главният секретар на МВР Георги Костов и коментира, че най-значима е спецакцията по залавяне на 80 кг чист хероин за 2,5 млн. лв.:

„Ако този чист наркотик се смеси с други субстанции, печалбата може да бъде двойна. Иззетите количества наркотични вещества получиха публично достояние и бяха обект на определени недобронамерени интерпретации. Органите на реда вече са иззели над половин тон хероин на територията на страната, над половин тон синтетични наркотици и близо 100 кг кокаин. В новата история на правоприлагащите органи няма база за сравнение с активността на полицията. Тук следва да отчетем и активност на другите партньори - колегите от Прокуратурата, Главна дирекция национална полиция, Главна дирекция Гранична полиция и Митниците“, допълни Костов.

Добавете Вашия коментар

TOP