Антикорупционната комисия отказа да гласува импийчмънта на ръководството на КПКОНПИ

11 Април 2019 | 17:05
0 коментара
Общество

Антикорупционната комисия в парламента отказа да гласува предсрочното отстраняване на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев и неговия заместник Антон Славчев по искане на БСП.

Корнелия Нинова и депутати от групата на левицата внесоха миналата седмица две проекторешения с искане за прекратяване на мандата на председателя и заместник-председателя на антикорупционния орган заради Апартаментгейт.

Единодушно депутатите от парламентарната комисия за борба с корупцията, конфликта на интереси и парламентарна етика решиха, че към подобно обсъждане и гласуване на предложението на БСП може да се пристъпи едва след като приключи проверката на прокуратурата.

За целта комисията ще изиска от главния прокурор резултатите от назначената от него проверка по изнесените факти около имотното състояние и терасите на Георгиев и Славчев.

Всичките 7 народни представители на днешното заседание от ГЕРБ, ОП, ДПС и ВОЛЯ гласуваха за изчакването на прокурорската проверка и нейния финал с изключение на двамата представители на БСП, които отсъстваха.

По време на дебатите председателят на парламентарната Антикорупция Борис Ячев се аргументира за отлагането на гласуването с разпоредбата в закона. Той цитира текста в закона, според който може да се приложи импийчмънт към шефовете на КПКОНПИ и заключи, че изискванията не са налице.

"Правоотношението се прекратява предсрочно при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните отношения", цитира закона Ячев и посочи, че в него липсва дефиниция какво е "тежко нарушение". Освен това все още не се знае дали такова е извършена поради неприключилата проверка.

Зам.-шефът на комисията Спас Гърневски даже стигна и по-далеч - предложи да не се гледат от комисията занапред проекторешения на вносители, които отсъстват, но идеята му не бе одобрена от останалите.

Добавете Вашия коментар

TOP