Антибиотикът – един от най-ценните пробиви в медицината, днес става все по-безпомощен срещу мутиращите микроби. Ново поколение глобални убийци се раждат, заради самите нас, и еволюират всеки ден. По последни данни на световната здравна организация 12 супербактерии заплашват света. А 6 от тях те не са чувствителни на нито едно познато средство за лечение.

Тази неделя Темата на NOVA разкрива как се купуват антибиотици без рецепта. И приемаме ли тежки лекарства, без да подозираме.

Деница Суруджийска
Деница Суруджийска Източник: NOVA

„Антибиотиците са неразделна част от живота ни вече близо 90 години. Но ако в началото появата на пеницилина е посрещната с надежда, че светът най-после ще се излекува, днес надеждата е отстъпила място на страха.

А причината е, че той се оказва безсилен пред супербактериите, които заплашват здравето ни днес”, споделя авторът на Темата на NOVA Деница Суруджийска.

Кога ще бъде открито ново антибактериално лечение, ще се върнем ли назад във времето, ще дойде ли момент, когато няма да можем да лекуваме дори банални инфекции? Отговорите на тези въпроси – очаквайте тази неделя в Темата на NOVA: „Антибиотици срещу супербактерии”, в 19.20 ч., веднага след централните новини.