Англичани, руснаци и българи дължат над 5 млн. лв. данъци на Банско, фамилия Вапцарови оглави класацията на длъжниците

23 Ноември 2019 | 13:50
6 коментара
Бизнес

31 физически лица, предимно англичани, собственици на апартаменти в Банско, дължат стотици хиляди лева просрочени задължения към община Банско.

99 пък са  юридическите лица, които също над 10 години не са плащали данъците си към общината в зимната столица на Балканите. Сайтът bansko.bg извади наяве и имената на 14 българи с просрочени задължения от над 5000 лева.

„Лидери“ в тази ранглиста е семейството на племенника на поета Никола Йонков Вапцаров – Никола Борисов Вапцаров, жена му Светла Вапцарова и синовете им Никола Николов и Борис Николов Вапцарови. Като собственици на хотел „Шато Вапцаров“ и два магазина общо тяхната задлъжнялост към община Банско е доста над 150 000 лева.

На посочените адреси почти никой от длъжниците не е открит, за да му бъдат връчени актовете за доброволно изплащане на задълженията. Според закона на 19 ноември изтича 14-дневния срок и ако дотогава длъжниците не се яват в отдел „Данъци“, в Община Банско ще се смята, че актовете са връчени и се пристъпва към принудително събиране на задълженията от ЧСИ. Крайната мярка е конфискуване на собствеността.

Общо задълженията на англичани, руснаци, българи и юридически лица към община Банско са за над 5 млн. лева данъци. 

Преди дни, Окръжен съд – Благоевград отхвърли исковете на британския гражданин Р.М.Т. за собственост на 4 апартамента в хотелски комплекс в Банско. Жилищата са закупени през 2007 година, но от тогава до 2018 година Р. М. Т. не е посещавал и не е стопанисвал имуществото си. Поддръжката, обзавеждането и плащането на данъци за съответните жилища е правено от ответника – строителната фирма. През 2018 година британският гражданин, заедно със своята съпруга, посетил хотелския комплекс в Банско и поискал достъп до апартаментите си, но такъв му бил отказан. На основание направеното от строителната фирма възражение за изтекла в нейна полза придобивна давност, Окръжен съд – Благоевград отхвърли претенциите на британския гражданин Р. М. Т.

Добавени коментари

Русомраз публикува:
27 Ноември 2019 | 16:07
За руснаци говорите, а и дума няма в обяснението. Има ли рушняци или не?
Мунчо публикува:
27 Ноември 2019 | 14:14
Срам ни е от Поета Вапцаров! Как можаха да се пръкнат толкова алчни, егоистични и жадни за пари негови роднини!!!
И не можем да ги съберем публикува:
25 Ноември 2019 | 07:18
Ако ние сме длъжници в Англия веднага ще бъдем в затвора !А ние ги галим с перо ! Как става така? И сега ....?
И после ... публикува:
25 Ноември 2019 | 07:10
Ако сме в Англия така прегрешили ще ни затворят, а тук ги галим !Не допустимо !
Кредитор публикува:
24 Ноември 2019 | 21:34
А нас ни даде за 1000 лв Икономов
Събирай публикува:
24 Ноември 2019 | 17:17
Съберете ги де...

Добавете Вашия коментар

TOP