Ангел Попов: Водородните автомобили са бъдещето

27 Май 2018 | 13:20
0 коментара
Бизнес

Посетителите имаха и възможността да се запознаят и с два състезателни водородни автомобила, разработени от студенти от Техническия университет в София и Русенския университет.

„Тази кола се задвижва с чист водород и електромотори. Водородът произвежда електричество и така задвижва електромоторите. Разработена е изцяло от студенти и помощ от преподаватели. През юли месец тази година колата ще се състезава в Лондон. Състезанието ще бъде за издръжливост, а целта е да се измине възможно най-голямо разстояние с възможно по-малко енергия. Колата е сравнително лека и тежи около 90 кг. Най-добрият резултат, който е постигала на състезание, е 250 км. пробег. Максималната скорост е приблизително около 50 км/ч.”, разказа Габриел Добрев, студент в ТУ-София и участник в разработването на единия от автомобилите.

Той допълни, че конструкцията е отнела около 1 година, а по колата е работил екип от 10 човека.

Предстоящата Конференция на високо ниво по въпросите на водорода е организирана от Съвместното предприятие горивни клетки и водород, Петър Курумбашев – член на Делегацията на българските социалисти в ЕП, БАН, Министерство на транспорта, Министерство на образованието и науката и Столична община. Събитието е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС и има за цел да покаже големия потенциал на водородната технология, която може да допринесе до намаляването на парникови газове и да повиши дела на възобновяемите енергийни източници. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP