Ангел Найденов: Георги Първанов ще сбърка, ако се кандидатира отново за президент

07 Юни 2016 | 03:28
0 коментара
Политика
Ангел Найденов: Георги Първанов ще сбърка, ако се кандидатира отново за президент

БСП се оттласна от дъното, виждаме резултатите от това, на което се надявахме през последните години. вече се вижда воля за по-активно присъствие на партията. Бъдещият президент трябва да бъде обединител и да има силно присъствие за разлика от това, което наблюдавахме през последните 5 години. Първанов ще сбърка, ако се кандидатира. Това каза в специално интервю за Информационна агенция БЛИЦ бившият министър на отбраната Ангел Найденов.- Г-н Найденов, тази сутрин чухме от Жельо Бойчев, че кандидатът на БСП за президент ще е родолюбец и гарант на независимостта на страната. Какво се крие зад тази формулировка?
 
- Това е мнение, което той е изразил и аз не бих възразил. Но ние не сме се опитвали да вместваме бъдещия кандидат в рамки. Това е и смисълът на допитването, което правим. Когато то приключи, можем да дефинираме. Той трябва да е човек със съзнанието за отговорността, която поема. Да е пределно наясно, че в момента, когато встъпи в тази позиция, трябва да остави партийните одежди в антрето и да се превърне в един истински обединител на нацията. Да има забележимо присъствие за разлика от всичко онова, което наблюдавахме през последните 5 години.
 
- Има ли вече конкретни имена, кога ще бъдат огласени?
 
- Все още няма яснота за имена. Най-напред трябва да чуем мнението на членовете ни.
 
- Докъде стигна вътрешнопартийното допитване по тази тема и какви са Вашите впечатления?
 
- То вече стартира и ще приключи в седмицата преди 6 юли. След това ще има гласуване. Забелязват се първите позитивни резултати от промяната на ръководството и избора на Корнелия Нинова за лидер. Има вече тонус, има съживяване, амбиция за по-активно присъствие на БСП. Най-общо казано – оттласнахме се от дъното. За него аз говорих доста дълго време в последните години. Сега нещата са по-различни. Надявахме се на промяна, а сега се виждат резултатите.
 
- Има ли становище в ръководството на БСП относно полемиката – може ли Георги Първанов да се кандидатира за президент отново?
 
- Не съм в течение дали този въпрос е обсъждан. Моето лично мнение е, че Първанов ще сбърка, ако се кандидатира отново.
 
- Защо?
 
- Нека да спра до тук.
 
- Застрашена ли е България от засилен приток на мигранти през лятото?
 
- Да. Това го виждаме през последните седмици и месеци. В това число и са и последните информации за 70 души, минали през КПП „Илинден”. След премахването на лагера в Идомени няколко хиляди мигранти, които бяха там, ще потърсят своя път към Европа, включително и през България. Но освен това и в Гърция, и в Турция има значителен потенциал за мигрански натиск към нашата страна.
 
- Вие какъв съвет бихте дали за опазване на границите ни?
 
- В момента в общи линии правителството успява да се справи. Взети са правилни мерки като засилено полицейско присъствие, насищане с техника, видео и термо наблюдение, споразумение с Турция, създаването на Координационен център с Гърция и Турция, ускорени темпове за изграждане на защитни съоръжения. Ясно е обаче, че не е по силите на една държава да се справи с този проблем. Нужни са координирани действия на всички европейски държави.
 
Яна Атанасова, БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP