Андрей Райчев: Няма да има разцепление на БСП, това са сънища на противниците им

19 Март 2019 | 18:08
0 коментара
Политика

„Елена Йончева е острието на левицата две години вече. Груба грешка на властта беше да я направи герой. Гледах социологическо изследване какво мисли населението по въпроса дали Йончева е корумпиран човек, който си отмъщава на властта, или човек, който храбро се сражава и затова властта я напада. Съотношението беше 45 на 20 в полза на Йончева – това е силен играч, шанс за левицата. На всичко отгоре не е като Радев - външна за левицата кандидатура, а човек, който рамо до рамо се сражава с Нинова и то доста успешно“. 

Това каза за БНР социологът Андрей Райчев по повод листата на БСП за европейските избори. Според него фактът, че журналистката не е член на партията, е положителен, защото може да привлече повече гласове. 

„БСП не се държи на членовете си, а на симпатизантите си, които са около милион. Членовете са около 200 000,“ припомни Райчев. 

Според него ще има щета за партията заради атаките на лидера на ПЕС Сергей Станишев към Корнелия Нинова, но той „не остава с впечатление, че левицата е пълна със симпатизанти на Сергей Станишев, които сега ще изпитат жестоко разочарование и няма да ходят на избори“. Според него, ако нападенията над Нинова продължават, съюзниците на Станишев „пеят последната си песен тук, в България“. 

„Нинова налага нова линия – на подмладяване и изчистване на старите муцуни, по тази причина те доста активно са се съюзили и дават отпор. На мен ми се струва, че тяхната борба е безнадеждна, защото Нинова базира властта си върху една много широка основа - тя наложи на Конгреса преди година председателят на партията да бъде избиран пряко - всичките партийни членове гласуват. Там тя е много популярна и ако се сражава някой срещу нея на тази основа, ще се получи загуба от типа 90 на 10 или 80 на 20. Фактически тя владее играта,“ обясни социологът. 

Най-изгодният вариант за левицата е Станишев да получи място в листата на БСП и скандалът да се потуши, заяви социологът в предаването „Нещо повече“ по програма „Хоризонт“. Според него противопоставянето „не е на принципна основа“. 

„Единственото голямо разминаване е по въпроса за либералния характер на лявото. Станишев защитава в Европа прогей вълна, промигрантска. Обратно на това, Нинова защитава в България – тя е решително против Истанбулската конвенция, а за мигрантите заема твърда позиция. Нима българските леви по въпроса за Истанбулската конвенция или по въпроса за мигрантите биха стояли на позицията на Станишев. Няма идейна основа. Остава основата: „Аз кой съм, ти коя си“. Това електоратът не го обича и наказва един от двамата. В случая ще е Станишев,“ смята Райчев. 

Настоящият трус е „несравнимо по-слаб“ от сблъсъка между Първанов и Станишев в миналото, тъй като политическият залог в основата му не е толкова голям, изтъкна той и обобщи: 

„Никакво разцепление на БСП няма да има. Това са сънища на техните противници“.

Добавете Вашия коментар

TOP