Андрей Новаков ще е главен преговарящ по кохезионната политика на ЕС

19 Април 2018 | 11:53
0 коментара
Политика

Българският евродепутат Андрей Новаков (ГЕРБ/Европейска народна партия) бе избран за главен преговарящ по основния регламент за европейските структурни и инвестиционни фондове след 2020 година, съобщи пресцентърът на ГЕРБ, цитиран от БТА.

Решението е без прецедент в историята на България като част от Европейския съюз, защото за първи път българин бива избран на тази позиция. Това се случи по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург.

Очакваната стойност на регламента, обект на преговорите, ще надхвърли 300 млрд. евро, които ще бъдат инвестирани в периода 2021-2027 г. Новаков ще бъде отговорен за законодателното предложение на Европейската комисия, както и на промените в правилата за бюджетите на държавите членки, функционирането, допустимите бенефициенти и условията за финансиране на проекти в ЕС и в страната.

В процеса на изготвяне и приемане на регламента за еврофондовете той ще работи заедно с германския евродепутат Констанце Крел. Предвидено е Еврокомисията да изпрати проекта на регламент до Европейския парламент в края на май, а преговорният процес да трае най-малко една година. Новите изисквания ще влязат в сила на 1 януари 2021 година, като те ще се прилагат за всички държави членки, региони и общини - бенефициенти на евросредства.

Добавете Вашия коментар

TOP