Анализът на ИСА за януари 2019: Случаят „Йончева” консолидира БСП, властта започва да тежи на ГЕРБ

02 Февруари 2019 | 20:46
1 коментара
Политика

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, Европа и света през месец януари 2018 година под заглавие:
В ГОДИНАТА НА ИЗБОРИ БЪЛГАРИЯ ЗАТЪВА В КОНФРОНТАЦИЯ

СПАД НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, РЪСТ НА ЦЕНИТЕ, НЕЯСНИ ПЕРСПЕКТИВИ

ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОИСКА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА И 
ПРЕКЪСНА ДИАЛОГА С ПРАВИТЕЛСТВОТО

ПАРЛАМЕНТЪТ – НИСЪК РЕЙТИНГ И ЛОШО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО

ГЕРБ И БСП – РАВНИ РЕЗУЛТАТИ, РАЗЛИЧНА КОНДИЦИЯ

ДПС – КОНСОЛИДАЦИЯ ОКОЛО ЦЕННОСТИ 

Предлагаме ви резюме от основните изводи и прогнози

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Светът е на прага на нова криза. Темпът на глобалната икономика започна да се забавя. Търговската война на Вашингтон с Пекин доведе до най-ниското ниво на растеж на китайската икономика от 30 години насам. Първите резултати от стратегията на Тръмп за отслабване на Китай с цел да се променят търговските му практики вече са факт. 

Докладите на МВФ и ООН, представени в Давос, показаха, че заради търговските войни глобалната икономика е в риск, който чертае намалели инвестиции, нарастване на цените, замиране на бизнеси.

Ефектът на доминото обхвана повечето пазари по света. Това води до несигурност, пестене на ресурси, свиване на инвестиции и изчакване на развитие на ситуацията. 
В такива моменти инвеститорите започват да изтеглят ресурсите си към държави-майки, корпоративни централи и централни офиси. Това пряко засяга България, която не разполага с големи и стратегически инвеститори – налице са малки, спомагателни производства, търговци, банки и услуги, които закриват, не реинвестират, а изнасят печалби. 

Страната трябваше да се подготви за началото на този негативен икономически цикъл с помощта на ЕС, държавите от Еврозоната и собствените си буфери посредством проведени реформи и нови регулации. 
Времето притиска управлението и икономическата тема вече трябва да е №1 за българската държава. 

Рецесията извежда на преден план темата за търсене и откриване на нови лидери и намиране на нови таланти. В практиката това е време, когато се залагат основите на нови бизнес проекти, правят се реформи, преструктурира се държавата. 

За първи път през изминалия месец кабинетът не бе в центъра на политиката. Фокусът падна върху президентската институция и опозицията. 

Отношенията президент-изпълнителна власт влязоха в нова фаза на непримирима конфронтация. Държавният глава обяви, че отказва комуникация с правителството с мотива: „Не виждам база за партньорство с управлението“. Оттук нататък стъпката е само една - сваляне на доверието от кабинета. Рубиконът за разбирателство е преминат. 

Случаят „Елена Йончева“ доведе до максимална чуваемост за тезите є в публичното пространство.Повдигнатото от прокуратурата обвинение се обърна като контраатака срещу управляващите и генерира широка обществена подкрепа. Това доведе до консолидация на БСП и намиране на кауза, зад която социалистите да застанат. Властовият инструментариум се обърна срещу самото управление и го притисна както никога досега. Този казус се превърна в „капан“, от който в момента не се вижда изход. Стигна се до лавинообразно преекспонирана героизация и хиперболизация на личността на Йончева и работата є като журналист. 
Като правило обществата в криза търсят герои, нови спасители, наказатели и точно такъв ефект се получи. 

Скандалът, който тръгна около обвинението срещу Елена Йончева, се разви и като контраатака на депутатката, която повлече след себе си министър от кабинета – Боил Банов. Прокуратурата веднага започна проверка, като обяви, че данните сочат за престъпление по служба и безспопанственост. 

Управлението е силната страна на ГЕРБ, но и едновременно започва видимо да им тежи заради десетилетието на власт, което няма как да не доведе до изхабяване, омръзване, износване, а това се поправя по един-единствен начин - с политически ребрандинг на мащабно ниво. 

БСП се стабилизира, консолидира, има своите нови герои-жертви, безспорен лидер и политическа програма „Визия за България“. Това промени настроението и нагласите на партията и доведе до сигнала за новите перспективи пред нея. Вътрешно-партийната битка видимо остана на заден план.

В следващите седмици и месеци сблъсъкът между ГЕРБ и БСП ще ескалира, използвайки целия наличен инструментариум. Балансът на силите ще варира. Предизборната надпревара ще е изключително тежка и оспорвана, дори с обоснованото предположение, че ще е една от най-тектоничните в последните 30 години. Отношенията до такава степен са изострени, че на теория това може да доведе до цялостна промяна на политическата парадигма в страната. Този сблъсък сложи началото на една от най-динамичните политически години и 2019 ще е именно такава, дори само с двата си редовни избора. 

От ден първи на управляващата коалиция до днес Обединените патриоти имат един екзистенциален проблем – неразбирателството помежду им. То е грубо, шумно и публично. Не се пестят критики, епитети, обиди и взаимни обвинения. Перспективите им за общо явяване на европейските избори почти се изпаряват заради критичното ниво на отношенията им.


ДПС запази нисък профил, но печели от дистанцираността си към скандалите и се позиционира много добре за европейските избори. Движението се консолидира около базовите си ценности, дефинирани при самото му създаване. Партията налага тезата „ние сме патриотите“. 

В средата на зимата, през най-тежките месеци януари-март, социално-икономическите теми вече доминират в политическия дневен ред. Цени, инфлационни процеси, доходи, инвестиции, енергоносители започват да влияят сериозно върху политическите настроения на обществото. Социалното напрежение набира скорост със скока на цените. Сметките за електроенергия на домакинствата скочиха между 30 и 40% през януари. Вече 2/3 от разходите на домакинските бюджети са за базовите неща като храна, отопление, осветление и транспорт. Тоест, екзистенциалната бедност в България расте в средата на зимата. 

България е най-зле в ЕС и на Балканите като направени преки чуждестранни инвестиции за отчетената от ООН 2017 година. В Европа страната ни остава дори зад Беларус, а в глобален мащаб се нарежда зад страни като Конго, Судан, Етиопия и други. Данните на БНБ за 2018 показват 40% срив, което ни изпраща на последните места в света. 

По-малко от десет месеца остават до местните избори в страната. Местните власти са в режим на предизборна подготовка, правят се сметки, редят се протолисти, търсят се послания и политика. Динамизирането на местната политика започва да ескалира по места и тепърва обществото ще става свидетел на сблъсъци, компромати, обвинения в изглеждащите доскоро сравнително спокойни общински съвети и кметски администрации. 

Агресивният стил на президента Тръмп спрямо всички – опоненти, персонал, чужди страни, намери израз в безпардонното налагане на искания по цялата вертикала на политиката му. Китайската икономика се забави и китайците се съгласиха да махнат митата за внос на американски автомобили и ГМО семена. На други се продават самолети в разрез с всякакви правила. На трети се налагат искания за енергийни политики и т.н. Единствените държави, където схемата на Тръмп не сработи, са Германия и Франция. След прегръдката в Аахен Берлин и Париж поеха към по-дълбока интеграция и общ подход срещу атаката спрямо ЕС, която Белият дом води в момента. Въпреки размахания пръст на Вашингтон, изграждането на обща европейска армия напредва, а Берлин продължава със строителството на „Северен поток 2“. 

За съжаление, България се отдалечи от европейското ядро, а в същото време няма ресурси, за да оцелее сама в тежките политически сметки, несигурност и безспорната непредвидимост на американския президент. 

Анализът е изготвен от авторски колектив: 
Д-р Калоян Методиев - политолог

 

Валерия Велева - Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи


Таня Джоева - Институт за стратегии и анализи

Международни наблюдатели 
Д-р Антон Панчев (Албания, Косово) 
Д-р Пламен Христов (Гърция, Кипър) 
Борислав Ангелов (Русия, Македония)

Съдържание:
I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ПОЛИТИЧЕСКА И СОЦИАЛНО-ИКОНОМИЧЕСКА ДИНАМИКА

СПАД НА ИНВЕСТИЦИИТЕ, РЪСТ НА ЦЕНИТЕ, НЕЯСНИ ПЕРСПЕКТИВИ
ПРЕЗИДЕНТЪТ ПОИСКА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА И ПРЕКЪСНА ДИАЛОГА С ПРАВИТЕЛСТВОТО
ПАРЛАМЕНТЪТ – НИСЪК РЕЙТИНГ И ВИСОКА КОНФРОНТАЦИЯ 
СЛУЧАЯТ „ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА“ СЕ ПРЕВЪРНА В КАПАН ЗА ВЛАСТТА

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

ГЕРБ И БСП – РАВНИ РЕЗУЛТАТИ, РАЗЛИЧНА КОНДИЦИЯ
ОБЕДИНЕНИТЕ ПАТРИОТИ ИМАТ ЕКЗИСТЕНЦИАЛЕН ПРОБЛЕМ
ДПС – КОНСОЛИДАЦИЯ ОКОЛО ЦЕННОСТИ
ВОЛЯ – ЛУТАНЕ И СИГНАЛИ В РАЗЛИЧНИ ПОСОКИ
ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ФОРМАЦИИ

IV. ВЪТРЕШНА ДИНАМИКА

ВЛИЗАМЕ В ПРЕГОВОРИТЕ ЗА F-16 СЪС СЛАБИ ПОЗИЦИИ
РАБОТОДАТЕЛИ И СИНДИКАТИ – КОНФЛИКТЪТ СЕ ИЗОСТРЯ
СКАНДАЛЪТ С ЛИБИЙСКИЯ БАДР (БДИН)
ВИНЕТКИТЕ – ФАЛСТАРТ, ОСТАВКИ, ПРОБЛЕМИ 
МЕСТНА ВЛАСТ НА ПРИЦЕЛ – ПЛОВДИВ, ЧЕРНОМОРИЕТО, МРЪСНИЯТ ВЪЗДУХ

V. ГЛОБАЛНИ И ЕВРОПЕЙСКИ РАЗВИТИЯ

Битката САЩ - Китай и отражението върху глобалната икономика
Договорът от Аахен между Франция и Германия
Строежът на Северен поток- 2 напредва, натискът на Вашингтон нараства
Брекзит постави Великобритания в тежка политическа криза
Русия - преговори с Япония, общи позиции с Турция и Китай

VI. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

Македония – накъде след Преспанския договор
Политическото напрежение в Сърбия расте
Турция се движи активно на глобалната сцена
Проблемите пред Гърция
Предизвикателствата пред Кипър
Албания - скандал между президента и премиера
Социално напрежение в Косово

Пълният 55-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати.

За контакти и абонамент - 0878 852 713

 

источник: Епицентър

Добавени коментари

Ела публикува:
04 Февруари 2019 | 09:11
Най-после се намериха смели хора, за да кажат истината! Благодаря Ви! Народе, чети повече и не се доверявай на лъжливите телевизии!!!!!

Добавете Вашия коментар

TOP