Анализът на ИСА: "Апартаментгейт" отвори "кутията на Пандора". Липсва осъзнаване на вина и катарзис!

02 Април 2019 | 22:18
0 коментара
Политика

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, Европа и света през месец март 2019 година под заглавие:

 

БЪЛГАРИЯ В СПИРАЛАТА НА „АПАРТАМЕНТГЕЙТ“

- БОРИСОВ ВЗЕ ЧЕТИРИ ОСТАВКИ В ОПИТ ДА СПАСИ ИМИДЖА НА ГЕРБ

- ЗАКОНЪТ ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА КАТО ПОЛИТИЧЕСКА БОМБА

- С ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА БСП ИГРАЕ ЗА ПОБЕДА

- ДПС С КЛЮЧОВА РОЛЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТА

- БРЕКЗИТ - ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ


Предлагаме ви резюме от

 

ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ 

Европейските избори определят дневния ред на Европа с темите, които изострят отношенията в политическата среда – бъдещето на ЕС е на масата на дебата.

Манифестът на френския президент Макрон за реформи, казусът „Орбан“, мигрантският въпрос, отношенията с Китай и Съединените щати, климатичните промени, протекционизъмът, Ислямът са темите, които доминират в европейския фокус в интензивен и напрегнат порядък.

Залогът за състава на следващия Европейски парламент е за посоката, в която ще се развива Евросъюзът. Към днешна дата липсва еднозначен и ясен отговор за утрешния ден. Започна и сериозна конкуренция между отделните страни за разпределение на ключовите властови постове и ресори в нова европейска архитектура, която трябва да се структурира след изборите. В тази връзка постъпват и информации за започнали договорки. 

Особено важно е завръщането на протекционизма в европейските икономики (KLM, пакетът Мобилност, скрининг на инвестиции извън ЕС). Неравенствата вече не са само социално-икономически, но и културни и геополитически. 

Страни като България изпадат толкова назад спрямо основната европейска група, че вече може да се говори за различни фази на цивилизационно развитие. Българското село е нарицателно за мизерия, насилие и мръсотия в ярък контраст със средноевропейското, което е бастион на ред, чистота, икономическо благосъстояние и спокойствие. 

В този смисъл случващото се в България следва да се съпостави с това в Европа и да се изведе като тема в започналата тектонична предизборна кампания. Каква ще е новата Европа няма да се определи от София, на която ѝ липсва капацитет и ресурс да участва пълноценно в този дебат заради последното си място в Евросъюза. 

Това, което може да се постигне, е България да определи какво ще прави със себе си в рамките на същия този съюз. Какви модели ще следва? Какви реформи ще прави? Какво ще се случва, за да се отлепи от последното място? Тоест, България при всички сценарии, които ще се случват в ЕС в хода на течащите промени, се нуждае от СОЦИАЛЕН И ПОЛИТИЧЕСКИ РЕСТАРТ НА МОДЕЛА, за да може да компенсира изоставането си и да направи страната приятно място за живеене и развитие. 

Политическата обстановка през март бе повече от напрегната. Социалното недоволство се стаи през зимните месеци, но се прояви в обществено недоволство по редица малки и големи поводи. 

Две значими събития тестваха предела на обществената търпимост спрямо властта. 
Едното бе предложението за опрощаване на задълженията на вероизповеданията, а второто - разкритията на радио „Свободна Европа“, придобили публичност като „Апартаментгейт“. И двете се оказаха с голям дестабилизационен потенциал и отключиха видима и значима вълна от обществено неодобрение спрямо управлението. Второто се превърна в прецедент, който наподобява отварянето на „кутията на Пандора“ с вълна от непрестанни разкрития за имотни сделки на политици, бизнесмени, хора от съдебната система, публични личности. Изследването на нотариални актове се превърна в инструмент, който се прие за работещ в контекста на изкристализиралото социално желание за прочистване и задвижване на политическата и съдебна система. От такава ситуация на ускорени реваншистки процеси се излиза само чрез серия от избори. 

Управлението на страната, и в частност в София, вече има тежък системен проблем с постоянното ревизиране на взети решения, което придобива пародийни характеристики. Внасят се закони, приемат се наредби, строи се, след което често, дори в рамките на часове, се отменят (Изборен кодекс, Закон за вероизповеданията, горива, касови апарати, поставен паметник в София се демонтира, махат се каменни преградни съоръжения и т.н.) Това вече е проблем на всички нива, който води до институционален блокаж за позитивно политическо действие, който не може да се компенсира от показни акции (арести на общински кметове, дознатели, нахлуване във фирми и т.н.). Създаде се хипернеустойчива управленска среда, която води до бизнес и социален блокаж и недоволство. Резките отмятания станаха запазена марка на управляващите. 

Парламентът функционира около базисен въпрос, който вече предхожда всички останали – кворумът. Това ще е все по-трудна задача с оглед на приближаващите избори. 

Държавният глава създаде Стратегически съвет към президента с цел изработване на дългосрочна стратегия за развитие на България. 

Така нареченият „Апартаментгейт” разцепи месеца на две, като 

след избухването си „потопи” всички теми, които доминираха в дебата: 
плаващите мнозинства в парламента, отсъствието на БСП от пленарна зала, битката за водаческото място в евролистата на социалистите, Изборният кодекс, енергийните проекти, случаят „Гебрев”, геополитическите влияния. Нещо повече – всяка от тях получи нов прочит и бе видяна в различна светлина. 

Две са основните причини за този ефект. Първата: мащабът на фигурата на основния засегнат – Цветан Цветанов, и ключовата му роля впарламента и партията. Втората: потенциалното отражение на скандала върху имиджа на ГЕРБ и представянето ѝ на предстоящите европейски избори. 

ГЕРБ се изправи пред най-голямото изпитание от създаването си до днес.
За 10 години на власт ГЕРБ се превърна в тежка конструкция, концентрирала в себе си големият риск да рухне под собствената си тежест. 

Българският политически елит не разбира задълженията, отговорностите си, същността на професията „политик”. Това важи с пълна сила за ГЕРБ, която овладя със свои кадри всички възлови места в институциите на всички нива. Всеки политик трябва да спазва няколко неписани правила със силата на закон: пълна отчетност, пълна прозрачност и служба в интерес на гражданите. 

Оттук нататък част от партийната енергия ще бъде инвестирана в минимизиране на щетите, като непрекъснато се повтарят ключови думи като единство, монолитност, каузата ГЕРБ и др. 

ИЗВОДИТЕ на ИСА:
- Борисов действаше адекватно и овладя процесите в партията. Лидерството му  остана неоспоримо. Волята му продължава да е мярка за всички в партията. В разгара на скандала той заложи на Дончев, за да убеди Цветанов, че всяка форма на бунт ще е пагубна за всички. И успя. Очертаха се обаче вътрешнопартийни различия и амбиции, които тепърва ще търсят по-добро позициониране.

 
С оставката като депутат и лидер на парламентарната група се търси ограничаване на публичното присъствие на Цветанов. Самият Цветанов обаче не следва тази линия, защото се впусна с още по-голям хъс в публични събития, където присъствието му, включително и медийно, е доминиращо.


- Изборът на Даниела Дариткова за председател на групата е сполучлив изход от кризисната ситуация. Предстои да се види дали прогнозата, че чрез нея Цветанов запазва механизмите си за влияние сред депутатите на ГЕРБ, е вярна, като най-точният показател би било нивото на лидерски умения на Дариткова – нещо, което до този момент не е имала възможност да покаже. Висящ е и проблемът с осигуряване на кворума и примиряване на разностранните интереси в малката коалиция и 44-то НС като цяло.

 

- Това, което обединява ненапусналите пленарната зала народни представители, е нежеланието за предсрочни парламентарни избори. То обаче се сблъсква челно с растящото недоверие към парламента. Тоест, без промяна в атмосферата на парламента и начина на работа, напрежението ще ескалира и ще се насочи към две  потенциални цели: към самия парламент или към премиера.


Запазването на партийните постове, най-вече този на председател на предизборния щаб, е коз в ръцете на БСП и на президента. Пред Цветанов няма друга алтернатива освен победа на европейските избори.    

 

- ГЕРБ влиза в режим на минимизиране на щетите. Отворен е въпросът дали лавината от оставки ще успокои недоволството на хората.


- Голямата дискусия за лобизма и корупцията ще продължи да се развива по две причини. Първата е, че страната ни непрекъснато бива атакувана, с основание, по този показател (Доклади на Еврокомисията 
и Държавния департамент през този месец). Втората, въпросите, повдигнати от „Апартаментгейт”, на този етап останаха без отговор.


- Констатацията „отвратихме народа” (Борисов) не е достатъчна като отговор на въпроса какво наложи „тежките мерки”.

Налице е липса на осъзнаване на вина, катарзис, воля за промяна на ширещата се практика при упражняване на властта. Наказаните излизат от скандала с ореола на „жертви” и „победители” едновременно.


- Нито една политическа сила не предлага каквато и да било законодателна инициатива във връзка със скандала. Например, сделките с имоти върху данъчните оценки да бъдат прекратени. Очевидно, преди избори нито един политик не желае да поеме подобен риск, тъй като огромна част от сделките се правят на по-ниски от пазарните цени,тоест, върху данъчна оценка.

 

БСП провежда последователна линия на сблъсък с ГЕРБ и със статуквото, което също дефинира като ГЕРБ. Преведено на езика на избирателите ситуацията изглежда така: „ГЕРБ могат да се договорят с 
всеки, само с Корнелия Нинова – не.” 

Нинова е изправена пред нов своеобразен тест на доверие, тъй 
като публично сподели мнението си, че лидерът на ПЕС има много задължения и не трябва да бъде в листите на БСП. 
Слабост на БСП продължава да бъде неспособността й да нанесе завършващ удар. Йончева и представители на партията, особено на младото поколение в нея, развиват атаки, които  не стигат докрай, независимо, че темите са сериозни и уличават не просто отделни представители на властта в злоупотреби, а разплитат цели схеми.

 

На фона на политическите скандали, които се застъпват на все по-малки интервали от време, ДПС остава най-консолидираната партия в този момент. Златният ключ за продължаващата работа на парламента и предсрочните избори е в ръцете на ДПС. Без тях, въпреки наличието на „Воля” в аритметичното уравнение, парламентът е обречен на институционален  блокаж и предсрочно разпускане. 

Сглобяването на мнозинство всяка сутрин с уговорки, блокиране на международна и протоколна дейност, водене на болните е мъчителнозанимание. В обществото остава впечатление, че става въпрос за пазарлъци, договорки, нищоправене.

 

Оказа се, че БСП не е причината за скандалите в парламента, защото в изминалия без опозицията месец институцията продължи да ги продуцира. 


Обединените патриоти окончателно тръгват към изборите разделени, което предопределя изхода за тях.. 

Повторното влизане на пакета „Мобилност” в дневния ред на Европейския парламент показа, че западните държави не са се отказали да преследват до последно своите интереси. Българският интерес бе ясно дефиниран: разглеждането на пакета да бъде отложен за следващия ЕП. При ключовото гласуване обаче бе пропуснат шанса за това. Не достигнаха два гласа при отсъстващи трима наши европредставители. В крайна сметка председателят на Европейския парламент Антонио Таяни върна спорния пакет за доразглеждане в транспортната комисия и отложи гласуването за началото на април. Това може да се определи като малка победа за засегнатите държави, но битката с големите страни продължава.


Докладът на Държавния департамент на САЩ, с акцент върху човешките права отбелязва корупцията във всички правителствени подразделения, неефикасност и липса на отчетност в съдебната система, тежки условия в арестите, насилие срещу етническите малцинства. Констатациите, които идват отвън, могат да се определят като „смазващи” по една основна причина: не отчитат напредък, въпреки че България е член на Европейския съюз вече 12 години.

Този застой трябва да бъде сериозно анализиран. Той е в рязък контраст с гледната точка на управляващите, които поставят акцент върху стабилността на страната. 

Интернет стана на 30 години. Глобалната мрежа промени света. Информацията и комуникациите вече са фундаментът на всички бизнес и военни дейности. Това е настоящето. 

Анализът е изготвен от авторски колектив в състав: 
Д-р Калоян Методиев
политолог
Валерия Велева
Изпълнителен директор на Институт за стратегии и анализи
Таня Джоева
Институт за стратегии и анализи

Международни наблюдатели: 
Борислав Ангелов (Македония, Русия, Украйна)
Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)
Д-р Пламен Христов (Кипър)
Иво Иванов (Турция)


Съдържание:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. УПРАВЛЕНСКА ДИНАМИКА

СКАНДАЛЪТ С АПАРТАМЕНТИТЕ ПРЕОБЪРНА ДНЕВНИЯ РЕД
ЗАКОНЪТ ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА КАТО ПОЛИТИЧЕСКА БОМБА
ПАРЛАМЕНТЪТ - И БЕЗ ОПОЗИЦИЯ ГЕНЕРИРА СКАНДАЛИ И ИНСТИТУЦИОНАЛНА АГОНИЯ
ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ В ТЪРСЕНЕ НА СТРАТЕГИЧЕСКИ МОДЕЛ

III. ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ

БОРИСОВ ВЗЕ ЧЕТИРИ ОСТАВКИ В ОПИТ ДА СПАСИ ИМИДЖА НА ГЕРБ
БСП - С ЕЛЕНА ЙОНЧЕВА ПАРТИЯТА ИГРАЕ ЗА ПОБЕДА, СТИЛЪТ НИНОВА ОТБЕЛЯЗА УСПЕХ
ОБЕДИНИТЕ ПАТРИОТИ ОТИВАТ РАЗЕДИНЕНИ НА ЕВРОВОТА
ДПС С КЛЮЧОВА РОЛЯ ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА ПАРЛАМЕНТА
„ВОЛЯ” КАТО КВОРУМЕН ИНСТРУМЕНТ
ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ

IV. ПРОБЛЕМНИ КАЗУСИ

ПЕНСИИТЕ С ПОТЕНЦИАЛ ЗА СОЦИАЛЕН ВЗРИВ
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТНОВО НА ФОКУС – АГОНИЯ И НУЖДА ОТ ПЪЛНА ПРОМЯНА
ПОСЕЩЕНИЕТО НА МЕДВЕДЕВ И ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРОЕКТИ
ПРОБЛЕМИТЕ С ГРАДСКАТА СРЕДА В СОФИЯ СЕ ИЗОСТРЯТ
БЕЖАНСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ В ЛЮБИМЕЦ, ЕЛХОВО И МАЛКО ТЪРНОВО

V. МЕЖДУНАРОДНА ДИНАМИКА

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗБОРИ В НОВАТА ПОЛИТИЧЕСКА СРЕДА
ТРЪМП РАЗКЛАЩА БЛИЗКИЯ ИЗТОК 
БРЕКЗИТ - ГРАЖДАНСКА ВОЙНА ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ
РУСИЯ - РАЗНОГЛАСИЯ СЪС САЩ ЗАРАДИ ВЕНЕЦУЕЛА
УКРАЙНА ПРЕДИ КЛЮЧОВИ ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ
СЪРБИЯ – ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА ПРОДЪЛЖАВА
МАКЕДОНИЯ - ПЪРВИ ИЗБОРИ СЛЕД ПРЕСПАНСКИЯ ДОГОВОР
ЕНЕРГИЙНАТА КОМПОНЕНТА НА КИПЪРСКИЯ ВЪПРОС ПОЛУЧАВА НОВ ПОТЕНЦИАЛ
ТУРЦИЯ ПРЕДИ МЕСТНИЯ ВОТ
АЛБАНИЯ - ПРОТЕСТИ НА ОПОЗИЦИЯТА
ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ КОСОВО И СЪРБИЯ НЯМА ДА БЪДАТ ПОДНОВЕНИ СКОРО

Пълният 63-страничен вариант е достъпен само за абонати. 
За контакти и абонамент - 0878 852 713

Добавете Вашия коментар

TOP