Анализът ИСА за май: Всички - и власт, и опоненти, вече играят ва банк

03 Юни 2020 | 08:54
0 коментара
Политика

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец май 2020 година под заглавие:


БЪЛГАРИЯ ИЗЛЕЗЕ ОТ COVID-19, ВЛЕЗЕ ОТНОВО В СЕРИЯ ОТ СКАНДАЛИ

ПРАВИТЕЛСТВОТО – АТАКИ ОТВЪН И НАПРЕЖЕНИЕ ОТВЪТРЕ


ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ – ПОД МАСИРАН ОБСТРЕЛ

 

ГЕРБ ПРЕД ЕДНО НЕИЗВЕСТНО – ПРОЕКТЪТ „ЦВЕТАНОВ“

 

БСП ПРЕД ЛИДЕРСКИЯ ВЪЗЕЛ – ИМУННАТА СИСТЕМА НА ПАРТИЯТА СЕ ВКЛЮЧИ

 

ДПС ПОДАДЕ ПУБЛИЧНО РЪКА НА ГЕРБ

 

НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ САЩ И КИТАЙ ЕСКАЛИРА

Предлагаме ви резюме на основните изводи и прогнози:

Светът, Европа и България постепенно излизат от локдауна, наложен от разпространението на новия коронавирус.


И най-оптимистично настроените икономисти не очакват обаче световната икономика да излезе от зимата и да навлезе в икономическа пролет до края на тази година. Глобалната икономика върви към рецесия.

 

След безпрецедентно дългия период на икономически растеж, американската икономика се сви с 4,8% през първото тримесечие на 2020 година. Въпреки че този спад е все още по-малък от спада по време на финансово-икономическата криза от 2008 г., очакванията са за значително по-голям срив през второто тримесечие.

 

Надежди за световната икономика идват от Китай, където индустриалната продукция през април вече достигна 3,8% растеж. Основният проблем на икономическото възстановяване е слабото търсене - вътрешно и външно.

 

На политико-икономическата арена се връщат конфликтите  между Китай и САЩ, което ще добави към икономическата несигурност и дълбочината на глобалната рецесия.

 

Икономиката на ЕС се срина още през първото тримесечие на 2020 година, въпреки че мерките за ограничаване на пандемията бяха въведени едва в края на тримесечието. БВП намаля с 3,3% (3,8% в еврозоната) в сравнение с предходното тримесечие.

 

Европейският съюз предприе най-мащабната финансова програма в своята история. От нея зависи бъдещето на Съюза. Трябва да бъдат спасени Италия и Испания, за да бъде спасен самият Европейски съюз.


Планът, представен от Урсула фон дер Лайен, предвижда за България 12,3 милиарда евро помощ, от които 9,2 милиарда са безвъзмездни. Средствата ще се предоставят за изпълнение на национални планове за възстановяване и устойчивост, които всяка страна трябва да разработи. Тези планове трябва обаче да са насочени единствено към европейските икономически приоритети, които не винаги са в унисон с националните.

 

Правителството на Бойко Борисов преминава от режим на овладяване на Голямата криза (коронакризата) в познатото състояние на последователни и застъпващи се мини кризи.

 

Двумесечната пауза, която осигури политически комфорт на управлението, свърши. Изостриха се всички конфликтни линии от времето преди извънредното положение (с президента, с БСП, с извънпарламентарната десница), а към тях се добавиха и нови (Васил Божков, нови политически проекти).

 

Десет месеца преди редовните парламентарни избори Борисов е в режим на удовлетворяване на всички искания. Води политика на твърдото „да“. Който иска, той получава (ресторантьорите, детската болница).


Протестите срещу него са малобройни („Възраждане“, Мая Манолова) и към момента не са заплаха за управлението.

 

Правителството и управляващото мнозинство имат ясна и все по-видима цел – да изкарат мандата докрай без риск от служебен кабинет на президента Радев. Мобилизиран е целият възможен ресурс във и извън институциите.

 

Опасността „Радев“ консолидира статуквото.
Всички – и власт, и опоненти, вече играят ва банк.

 

Големият коз на правителството и на Борисов е, че дотук страната леко изживя пандемията. Случилото се в най-засегнатите европейски държави като Италия, Испания, Великобритания, Франция остана извън българските граници.

 

Правителството подценява психологическия ефект от коронкризата, която вдигна цената на сигурността – не само здравна, но и социална, икономическа, екологична; сигурност, която е в риск от битовата престъпност или движението по пътищата.

 

Моделът на българския туризъм изглежда изчерпан. След фалита на „Томас Кук“ (септември 2019) и новият вирус предизвика трус в сектора. Перспективите пред българския туризъм са мрачни. Министър Ангелкова няма воля за структурни промени. Няма и енергия, липсва й авторитет.

 

Възникна леко напрежение между премиера и парламентарната група по отношение на ДДС. Такива моменти са редки в историята на партията. „Бунт на кораба“ не е имало от своеобразната акция „Не си даваме Делян“.


От Дубай Васил Божков се превърна във фейсбук герой и успява да задържи вниманието. На този етап той е повече дразнител, отколкото реална заплаха за управлението.


Докладът на Европейската комисия в рамките на Европейския семестър (20 май) дойде в лош за правителството момент. Докато ключова фигура от кабинета („Vladi Goranov“) се намираше под обстрел от Дубай, Брюксел припомни липсата на присъди за корупция по високите етажи на властта като предпоставка за обществено доверие и стабилна оценка в тази посока.


Разгоря се война на интерпретации, в която всеки по своему бе формално прав. Комисията „Юнкер“ констатира, че страната ни е изпълнила предписанията и препоръча прекратяване на наблюдението, но прехвърли окончателното решение на приемниците си. До този момент нито Съветът на Европейския съюз, нито Комисията „Фон дер Лайен“ са прекратили мониторинга.

 

Прокуратурата поддържаше сравнително нисък профил по време на коронакризата, който приключи с акцията срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови и заместник-министъра на екологията Красимир Живков.
Иван Гешев отново излиза на преден план.

 

Сюблимен момент в Народното събрание бе безпрецедентното гласуване на данъчни промени в отсъствието на финансовия министър и председателя на бюджетната комисия. Сюжетът приключи с хепиенд, след като премиерът декларира, че поема политическата отговорност.

 

След отмяната на извънредното положение в парламента се оформи съгласие, при което единствено БСП е класическа опозиция. Мнозинството е решено на всяка цена да завърши мандата си.

 

Десет месеца преди редовните парламентарни избори ГЕРБ остава първа политическа сила. Голямата неизвестна е евентуалното формиране на партия, начело с Цветан Цветанов. Индикатор бе напускането на 50 членове на видинската организация. Това може да повтори сюжета на разцепването на СДС и ДСБ. Мащабът няма да е същият, тъй като ГЕРБ е управляваща партия, а не е опозиция.

 

За вътрешната опозиция в БСП идващите месеци са „бой последен.“ Хвърлят ресурс, но нямат лидер, център, кауза.
Опонентите на Корнелия Нинова създават напрежение, излагат претенции и тласкат партията към криза в навечерието на парламентарни избори. Това е против всякакви правила в политиката. Имунната система на партията се включи. Опитите за превземане отвътре срещнаха голям отпор.

 

На БСП є предстоят трудни месеци, но изпитанието мобилизира партията и я калява.

 

ДПС публично подаде ръка на ГЕРБ за следващото управление на страната. Мустафа Карадайъ показа лидерство с нисък профил в момент на отложена кампания за председател.

 

Красимир Каракачанов разви силна реторика спрямо Северна Македония, където заради предстоящите избори антибългарското говорене рязко се засили.
ВМРО се опитва да остане лидер в патриотичната ниша, където конкуренцията със Слави Трифонов и „Възраждане“ става въпрос на живот и смърт.

 

НФСБ се разпада структурно. Проектът изглежда изоставен от Валери Симеонов. Поведението на лидера на НФСБ се разминава драстично с институционалните му отговорности. Устойчив маркер в политиките на партията са само враговете є – президентът, Русия, БСП, напоследък – и така наречените олигарси, чиито имена Симеонов „изстрелва“ публично, сякаш по списък.


„Атака“ и Волен Сидеров буквално изчезнаха. Нишата на атакистите се опитва да заеме „Възраждане“, която организира протести и търси публичност чрез скандала.


На протести, политически пърформанс, анти-ГЕРБ реторика, залага и Мая Манолова. На практика кампанията й от кметската надпревара не е свършила. Тя още не се е определила по оста ляво-дясно и изглежда се лута. Изказванията й са противоречиви – първо обяви, че ще прави партия и ще вземе властта, след това – че тръгва из страната да чуе гражданския глас.

 

Слави Трифонов промотира песни („Ей, тулупи“ на група „Извънредно положение“), но все още не е извървял пътя от шоумен до политик, от проект - до партия с програма, от екип сценаристи - до екип от лица със заявка да управляват страната.

 

Като цяло новите политически проекти канализират напрежението, създавайки усещане, че алтернатива има. Но всъщност не са алтернатива. Няма ново лице, няма нова енергия, няма нов образ – харизматичен, който да грабне недоволните.

 

Българската политическа система сякаш се намира в блато.
Отдолу кипи недоволство, което не може да избуи на повърхността. В обществото има умора и натрупано огромно недоверие към партии и партийни лидери.


Със закъснелите и слабо ефективни мерки беше пропуснат шансът на шока да се противодейства с шокова терапия. Въпреки това, икономиката реагира адекватно на кризата. Данните за БВП през първото тримесечие на 2020 г. потвърдиха очакванията на ИСА, че сравнително добрите икономически резултати през януари и февруари ще компенсират спада през март, така че накрая се реализира слаб, но положителен икономически растеж от 0,3%.

 

Преките чуждестранни инвестиции в страната намаляват с 2.1 млн. евро за март 2020 г., докато преките инвестиции в чужбина за март 2020 г. нарастват с 5.2 млн. евро. Местните инвестиции също намаляват значително, което ще има трайно негативен ефект върху растежа. Устойчивото нарастване на изтичащите към чужбина инвестиции дори и в условията на криза показва влошаването на инвестиционния климат в страната.


Въвеждането на диференцирана ставка за ДДС и намеците за цялостна ревизия на данъчната система, както и намеренията за създаване на нови държавни структури, отново разбиха представите за лява и дясна икономическа политика.
Освен политиците – вносители и техните поддръжници, всички останали икономисти и анализатори аргументирано обявиха тези две промени в най-добрия случай като неуместни. Револвирането на антипазарни мерки обаче, започнало преди пандемията, засилва усещането за връщане на икономическия модел към отдавна доказали неефективността си фундаменти.

 

COVID-19 бе лупата, през която се видяха огромните разлики между стандартите в западната и източната част на Европа. В Германия избухна мегаскандал с наемането на временни работници – главно румънци и българи, в кланиците в страната и ужасяващите условия на труд, наречени „модерно робство“. Обществени медии отчетоха, че те, българи и румънци, „ни плащат евтиното месо, което ядем. Понякога и с живота си.“ Берлин реагира и отмени практиката за наемане на подизпълнители в бранша. Реакцията на София, за разлика от тази на Букурещ, бе изцяло бланкетна.

 

Предвид бързото влошаване на отношенията си със страните от развития Запад, които са най-важните му бизнес партньори, Китай може да очаква враждебна световна ситуация след пандемията. Глобалното влияние и на Китай, и на САЩ ще намалее. Пекин и Вашингтон могат да обвиняват само самите себе си, че се поддадоха на ескалацията на конфронтацията, която ги заплашва с взаимното им унищожение.

 

В ситуацията на нарастваща несигурност и желанието на определени кръгове за глобално преразпределение, бъдещето на партньорството между Русия и Китай ще бъде фактор, оказващ съществено влияние за стабилност или дестабилизация на международните отношения.

Анализът е изготвен от екип в състав:
 
Таня Джоева
Институт за стратегии и анализи

Валерия Велева
Директор на Институт за стратегии и анализи

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Проф. Даниела Бобева (икономика)

 

Международни наблюдатели:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Албания, Косово)

Борислав Ангелов (Северна Македония)

Ето и цялото съдържание на анализа:

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ИНСТИТУЦИИ И ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА

ПРАВИТЕЛСТВОТО – АТАКИ ОТВЪН И НАПРЕЖЕНИЕ ОТВЪТРЕ
НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ ШАНСОВЕ НА КРИЗАТА – ТУРИЗЪМ, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ОБЩЕСТВЕНА КОНСОЛИДАЦИЯ
ПАРЛАМЕНТЪТ Е РЕШЕН ДА ЗАВЪРШИ МАНДАТА СИ
ПРЕЗИДЕНТСКАТА ИНСТИТУЦИЯ - ПОД МАСИРАН ОБСТРЕЛ
ИВАН ГЕШЕВ ОТНОВО ИЗЛЕЗЕ НАПРЕД С АКЦИЯТА СРЕЩУ БОБОКОВИ

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

ГЕРБ – ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА С ЕДНО НЕИЗВЕСТНО – ПРОЕКТЪТ „ЦВЕТАНОВ“
БСП ПРЕД ЛИДЕРСКИЯ ВЪЗЕЛ. ИМУННАТА СИСТЕМА НА ПАРТИЯТА СЕ ВКЛЮЧИ
ДПС ПУБЛИЧНО ПОДАДЕ РЪКА НА ГЕРБ
ПАТРИОТИЧНИЯТ СЕГМЕНТ
НОВИТЕ ПРОЕКТИ – МАЯ МАНОЛОВА И СЛАВИ ТРИФОНОВ

IV. ПРОБЛЕМНИ КАЗУСИ

КРАЯТ НА ЯВЛЕНИЕТО „МУТАФЧИЙСКИ“?
КЛАНИЦИТЕ В ГЕРМАНИЯ - МЕГАСКАНДАЛ С БЪЛГАРСКИ РАБОТНИЦИ, НО БЕЗ РЕАКЦИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ

V. ИКОНОМИКА

СВЕТЪТ И ЕВРОПА – БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА РЕЦЕСИЯ
БЪЛГАРИЯ – БАВЕН РЕСТАРТ И НЕЯСНО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

V. ГЕОПОЛИТИКА

ЕСКАЛАЦИЯ НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ САЩ И КИТАЙ
ТУРЦИЯ В СТРЕМЕЖ КЪМ РЕГИОНАЛНО ЛИДЕРСТВО

VI.РЕГИОНАЛНИЯ РАЗВИТИЯ

ГЪРЦИЯ – ОДОБРЕНИЕТО КЪМ ПРЕМИЕРА СТИГНА 70 НА СТО
АЛБАНИЯ – ОБЛЕКЧАВАНЕ НА МЕРКИТЕ И ПРОДЪЛЖАВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА
КОСОВО – ОТВОРИ СЕ ПЪТЯТ ЗА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО СЛЕД РЕШЕНИЕ НА КС
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – УСКОРЕНИЕ НА АНТИБЪЛГАРСКАТА РЕТОРИКА

Пълният 62-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати.
За контакти и абонамент - 0878 852 713

източник:Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP