Анализатори: Всеки протест е граждански ритуал, но тълпа без лидер лесно се разпада

29 Юли 2020 | 19:08
0 коментара
Политика

Всеки протест е граждански ритуал, припомня ценностите и прокарва разграничителни линии. Този протест постигна целта – припомни, че обществото трябва да се стреми към нещо… Резултатите ще видим на изборите… С простотиите си управляващите само наливат бензин в огъня. С всяка нова реплика захранват яростта на гражданите“.

 

Това коментира пред БНР проф. Ивайло Дичев, културен антрополог.

Според доц. Николай Димитров, социален психолог, хората извън София са много по-битовизирани и повече на дребно гледат ежедневието около тях:

„Активността, насочена само в София, е нормална, защото тук е центърът на властта, но това налива вода в мелницата на управляващите, които могат да твърдят, че хора без работа са на жълтите павета, а хората с проблеми се занимават с важните за тях неща и не протестират, защото няма срещу какво – на тях им се строи, дава им се вода, министри им отиват на крака. Протестите остават много софийски и това е проблем“.

По думите на доц. Димитров тълпа без лидер лесно се разпада:

От тези протести можеше да произтече нещо много добро за България, но на този етап не виждам нещо добро да се случи в близко бъдеще, ако скоро не се появи силата, която да обедини“.

В предаването „12+4“ проф. Дичев допълни:

„Не се знае как ще се отрази на протестната вълна задаващата се криза наесен… Не съм съгласен, че провинцията е различна от София. Варна, Бургас, Пловдив, Русе протестират със същата ярост, както в София… Голяма опасност има да се разцепи единството на протестите на базата на идейна чистота, което ще доведе до фрагментиране на исканията и до неуспех“.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP