Американски университет трябва да представи пред КЗД действаща методиката за преподавателските заплати

23 Януари 2019 | 18:18
0 коментара
Общество

 Американски университет в България (АУБ) трябва да представи пред Комисията за защита от дискриминация (КЗД) документа за формиране на възнаграждението на преподавателите, назначени на трудов договор в университета по производството по жалба на бивш преподавател в университета. Този документ трябва да е подписан и подпечатан, и със съответния номер.

Днес се проведе поредно заседание по делото за дискриминация. На предишното заседание през ноември 2018 г. КЗД поиска от университета да предоставят методология за организация на работна заплата и наръчника за назначаване на преподавателски състав. Златина Касърова-Дукова, която е и докладчик по преписката, констатира, че остава открит въпросът за методиката за образуване на възнагражденията.

Тя предложи на състава за следващото заседание да задължи ответната страна да представи действащата методика за формиране на възнаграждението на преподавателите, назначени по трудово възнаграждения в Американски университет в България за периода от 1 юли 2014 г. до 1 юли 2017 г.. Методиката следва да е надлежно приета, утвърдена, гласувана и подписана от управителния орган, каза тя. Следващото заседание е на 6 февруари.

Припомняме, че Александър Василев, бивш преподавател от Американски университет в България подаде жалба в Комисия за защита от дискриминация като се оплака от неравно третиране по признаците гражданство и убеждение. Една от основните точки на спора, който КЗД разглежда е всъщност размерите на трудовите възнаграждения, които в университета са по-ниски за българи на основание гражданство, както и различни методи и различни двойни стандарти, които считаме, че са налице по отношение на атестации и на прекратяване на трудови отношения на база на тях. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP