Алфа рисърч, три дни преди вота: ГЕРБ - 28,1%, БСП - 19,8%, „Има такъв народ“ - 12,7%, ДПС - 12,5%

01 Април 2021 | 14:48
0 коментара
Политика

„Три дни преди вота избирателната активност продължава да бъде една от най-големите неизвестни със съществено значение за крайния резултат“. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

Последното изследване на агенцията за електоралните нагласи е направено в периода 27-30 март сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Проучването показва, че избирателната активност ще е около 51%, или между 2,6 и 2,8 млн. души. Тези данни са за реално живеещите в България избиратели, уточни Димитрова.

До голяма степен на активността влияе пандемията от COVID-19 – 10% от тези, които искат да гласуват, имат големи притеснения, а 36% имат известни притеснения. Ако тези хора останат в домовете си, активността може много да падна – под 2,4 млн. души, а това ще доведе до съществени промени в резултатите, коментира Боряна Димитрова.

В последното изследване на „Алфа рисърч“ 75% от анкетираните казват, че са решили за кого ще гласуват още преди кампанията. 11,6% посочват, че са решили по време на кампанията. 13,3% твърдят, че ще решат в оставащите до изборите дни.

"Според нас те може и да не отидат до урните", уточни социологът.

Подкрепата за партиите, които получават над 4% според проучването, е: ГЕРБ – 28,1%, БСП – 19,8%, „Има такъв народ“ – 12,7%, ДПС – 12,5%, ДБ – 6,3%, „Изправи се! Мутри, вън!“ – 6%, ВМРО – 4%.

„Тази година прогнозите са по-трудни от всякога и заради пандемията, и заради динамичната промяна на нагласите по време на кампанията“, уточни Димитрова.

По думите ѝ за ГЕРБ не се променя подкрепата в хода на кампанията, но се увеличава разликата с втората сила – БСП, с около 8%.

 

В сравнение с последното проучване на "Алфа Рисърч" от началото на март преднината на ГЕРБ се е покачила с над 3 пункта. Сега управляващата партия събира 28.1% от гласовете на хората, които са решили със сигурност да гласуват.

 

Гласовете извън България може да доведат и до смяна на позициите и ДПС да изпревари "Има такъв народ", уточни управителят на "Алфа Рисърч".

„Притесненията за гласуване в COVID кризата не остава незасегната никоя партия, но най-тежко засяга по-възрастните избиратели, които са значителна част от електората на БСП – до 20% от техните избиратели се притесняват. Освен това част от новите протестни формации като „Изправи се! Мутри, вън!“ взимат от гласовете на социалистите", допълни социологът.

Тя каза още, че резултатът на ДПС може да е различен, ако има голям приток от гласове в чужбина, които агенцията не мери, и при ниска избирателна активност.

Подкрепата за партиите, които са малко под бариерата, е: „Воля“/НФСБ – 3,1%, „Възраждане“ – 1,7%, „Атака“ – 1,2%, АБВ – 0,9%, КОД – 0,8%, „Републиканци за България“ – 0,8%.

„Малки промени могат да се окажат съществени. Ако патриотичните формации прескочат бариерата, това дава шанс на ГЕРБ за управление“, коментира Боряна Димитрова.

Изследването на „Алфа рисърч“ е проведено в периода 27-30 март сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Проучването е реализирано със собствени средства.

 

 

Боряна Димитрова: За резултатите от вота решаваща ще е избирателната активност

 

Добавете Вашия коментар

TOP