Албанският министър-председател Еди Рама награди Бойко Борисов с медал за приноса му за евроинтеграцията на Западните Балкани

04 Юни 2018 | 19:08
0 коментара
Политика

Албанският министър-председател Еди Рама награди своя български колега Бойко Борисов с медал за приноса му за евроинтеграцията на Западните Балкани, предаде специалният пратеник на БГНЕС от Тирана Светлин Стоянов. Премиерът Борисов получи Медала за признателност – най-високото отличие, присъждано от министър-председателя на Албания.

„Признателни сме, че през тези 6 месеца работехте активно за европерспективата на всички балкански страни", заяви Еди Рама. Той се надява, че доброто сътрудничество и приятелство между двете държави ще продължи. 

„Ние сме едно голямо европейско семейство. Балканите са част от него, така че полагаме усилия, но и работата на вашия политически елит е изключително важна“, каза от своя страна премиерът Борисов.

По думите му колкото по-бързо се развиват и съединяват западнобалканските държави чрез цифрова и транспортна инфраструктура, толкова по-бързо регионът ще забрави за войните. Българският премиер обеща максимална помощ в процеса на присъединяване на Албания към Европейския съюз.

Той посочи, че все още има една-две държави, които са скептични по отношение на започването на преговори на Албания с Евросъюза, но София полага големи усилия този негативизъм да бъде преодолян. България активно ще се включи и в работата на координационния център, който се създава в Албания за борба с радикалния ислям сред завръщащите се от зоните на конфликти. „Загуби ли сме битката с радикалния ислям в главите на хората. България ще участва с всички сили в този координационен център“, каза премиерът Борисов.

Той обяви, че ще има и съвместни учения на българските и албанските специални сили. На пресконференцията стана ясно още, че Страната на орлите започва мащабна програма за възраждането на 100 села и България ще бъде патрон на едно от тях. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP