Аларма! Сайтове точат банковите ни сметки

24 Ноември 2018 | 12:50
0 коментара
Общество

Непознати сайтове точат банковите ни сметки. За това алармира репортерът на NOVA Християния Червенкова, станала жертва на подобна измама.

„В навечерието на „Черния петък” съм станала жертва на хакери. Късно вечерта реших да проверя интернет банкирането си и установих, че има трансакция, която е направена през деня от постерминал, който се оказа, че е в Китай. Бяха изчезнали около 100 евро”, разказа Червенкова.

Въпреки късния час, тя се обадила в банката и блокирала картата. На следващия ден подала и искане за оспорване на трансакцията.

„Обикновено тези сайтове са ситуирани далеч извън територията на България и Европейския съюз”, обясни Явор Колев, началник отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП. Той съветва потребителите да пазаруват от български или европейски сайтове, които подлежат на регулация.

“Ако търговецът е в рамките на ЕС, ние от Европейския потребителски център (ЕПЦ) можем безплатно да съдействаме. Ако сайтът е извън ЕС, тогава положението става доста по-сложно”, обяснява Константин Арабаджиев от Комисията за защита на потребителите. От ЕПЦ в България припомнят да проверяваме сайтовете и страниците в социалните мрежи, от които пазаруваме, защото понякога се случва те да са фалшиви, а зад тях да стои несъществуващ търговец.

Добавете Вашия коментар

TOP