Акушерките у нас са два пъти по-малко от необходимото

21 Януари 2019 | 15:39
0 коментара
Любопитно

В България към момента работят 3578 акушерки, което е два пъти по-малко от нуждите на здравните заведения у нас. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, предаде Дарик.

От асоциацията са решили да предоставят на акушерките в цялата страна безплатен курс за дистанционно продължаващо обучение. Всяка акушерка, с редовно членство в асоциацията, ще може да си избере курс и да получи кредитни точки за него.

В Деня на родилната помощ стана ясно, че в ямболското акушеро-гинекологично отделения няма нито един неонатолог. Акушер-гинеколозите пък са едва двама, предаде БНР.

По данни на директора на ямболската областна болница "Свети Пантелеймон" д-р Панайот Диманов през 2018 г. са се родили общо 418 деца - с близо 20 повече от предходната година.

Д-р Диманов обясни, че в болницата протичат най-тежките раждания, тъй като тези родилки не могат да отидат никъде другаде. За сметка на това при плановите раждания родилките предпочитат да отидат в други градове, посочи той.

Тенденцията сочи, че през последните 10 години родилките от Ямбол раждат в Сливен, Стара Загора или Бургас.

Директорът на болницата подчерта, че е много притеснен за ситуацията в отделението, тъй като освен че няма неонатолози, са останали само двама гинеколози.

В града обаче друга болница за раждания няма.

Добавете Вашия коментар

TOP