Ако парламентарните избори бяха сега за ГЕРБ биха гласували 25,8%, за БСП - 22,6%, ДПС - 8,1%, Обединени патриоти - 6,7%.

В зоната на потенциалните претенденти за участие в парламента (между 2-4 %) са АБВ и „Воля“ на Марешки.

Това сочи проучване за политическите нагласи на агенция „Медиана”, направено в периода 9 – 14 май 2018 година.

Управлението е успяло да укрепи своите позиции през последните два месеца.

Песимизмът по отношение на бъдещето на страната, както и разочарованието от правителството продължават да са доминиращите обществени нагласи.

Но за два месеца те са намалели с 4 %. Причината е преди всичко в европредседателството и надеждата, че страната ни би могла да извлече практически ползи от него, оптимистичните нагласи за това са скочили с 11 %.

Вероятно, за стабилизацията на управлението допринася и умерената позиция на страната ни по„Случая Скрипал“ (само 5 % смятат, че и България е трябвало да изгони руски дипломати), както и постъпките за преразглеждане на мораториума за АЕЦ „Белене“ (54 % са за неговото построяване, против – 14 %).

Средната оценка на правителството също леко се е покачила – от 3.35 през март до 3.44 през май.

Предсрочни избори искат 26 %, а значително повече (46 %) биха искали правителството да изкара пълен мандат.

Голяма част от избирателите привиждат и „лявото“, и „дясното“ като двете страни на една и съща монета (една и съща власт по същество). И търсят алтернатива на традиционните както леви, така и десни партии.

Това е и причината двете потенциални и несъществуващи реално партии – на Слави Трифонов и президента Радев да набират огромен брой потенциални гласоподаватели.

За несъздадената партия на Слави Трифонов заявяват, че е възможно да гласуват 30%. За още по-хипотетичната партия на президента Радев заявяват, че е възможно да гласуват 37 %.