Ако крадеш ток плащаш двойно по-ниски сметки, когато те хванат!

25 Февруари 2019 | 13:04
0 коментара
Общество

Крадците на ток отново плащат приблизително два пъти по-ниски цени от изрядните абонати, пише “24 часа”.

Причината е, че в края на 2018 г. ВАС окончателно отмени правилата, по които се начисляваше тарифата за нерегламентирано ползване на електроенергия. КЕВР пък не е готова с новата методика, такава щяло да има след месеци. Така при установяване на кражба се начислява потреблението на ток за 3 месеца назад, а цената е близо 7,7 ст. на киловатчас.

За сравнение изрядните абонати плащат средно по 13-14 ст. При изработването на новите правила от “Енерго-Про” предлагат за крадците на ток да се начислява консумация за 180 дни назад, както било в повечето европейски страни. А също да се заплаща и потребена електроенергия, когато е отразена само в регистър на електромера, но не се вижда на дисплея на уреда. Защото при проверка в Българския институт по метрология тези показания се разчитат и е справедливо да бъдат фактурирани и заплатени от потребителя.

Техниците от енергото откриват най-често манипулация на електромера като измама с тока. От ЕВН предлагат срокът за начисляване назад да е от 180 дни до 1 година. А цената, по която да се плаща, да е усреднената на балансираща енергия за недостиг. Тя обикновено е най-скъпата енергия. Кражбата на ток обаче вече не е само при битовите абонати, посочват от енергодружествата. Една от мерките срещу кражбите на ток е изнасянето на електромерите извън имотите и вдигането им нависоко.

Хотели, ваканционни селища и къщи за гости са хванати през миналата година. Нарушители се оказали също ресторанти и барове, производствени и складови бази, магазини, офиси, развъдни бази и игрални зали. Ток се крадял и от собственици на компютри, които се занимават с криптовалути. Само една такава “копачка” ползвала ток, колкото е потреблението на 100-150 домакинства. Но като бройка най-много оставали случаите на кражби в битовия сектор. При фирмите процентът на засечените кражби е по-малък, но откраднатият ток надхвърля многократно този от домакинствата. Нерядко се откривали луксозни жилища с манипулирани електромери или директни кабели, които захранват климатични инсталации и басейни в имотите.

От “Енерго-Про” посочват, че най-често констатираните кражби са със софтуерно и хардуерно въздействие върху електромерите. На второ място били случаите с директно присъединяване към въздушните и кабелните мрежи и старите известни манипулации на уредите за мерене.

В Западна България предпочитани са интервенции във вътрешното устройство на електромерите, директни присъединявания към мрежи и промяна на схемата на измерване, съобщават от ЧЕЗ.

В градските зони си падат по манипулациите на електромери, включително промяна в схемите на измерване и софтуерни атаки. В извънградските зони и махали също има голямо разнообразие, но преобладава присъединяването без измерване.

И при ЕВН се краде ток чрез променена схема на свързване, поставяне на шунт (байпас) в токовите вериги, въздействие на хардуерната част на цифрови електромери. За да справят с крадците, енергодружествата най-често използват т.нар. балансов електромер. Уредите се монтират във всеки трафопост. Те дават информация какво количество еленергия се разпределя до клиентите и данните се сравняват с отчетените от индивидуалните електромери. Когато между двете стойности има разлика, това е сигнал, че има нарушители.

Извършват се проверки и по сигнали на клиенти, както и на служители на енергофирмите. Използват се и специални уреди, които позволяват разкриване с 99% точност на незаконни връзки към подземните проводници. Друг способ са системите за дистанционен отчет. При него системата веднага реагира, ако се направи опит за манипулация на електромера. Изнасят се и табла на границата на собствеността, инвестира се в съвременна техника, която дава възможност за по-ефективно откриване на кражбите, обясняват от дружествата.Те правят и анализи на данните, за да определят рисковите райони, където стават най-много кражби. Специализираните екипи регулярно проверяват техническото състояние на електромерите и свързването им към мрежата. Задигат кабели и масло от трансформатори Кражбите на кабели, съоръжения и масло от трансформатори също носят щети, освен тези на ток. Освен това заради тях се случва често да се прекъсне и захранването.

През последните три години щетите за “Енерго-Про” от кражби на съоръжения са за над 110 000 лв. Дружеството подменя медните проводници с друг вид, които са по-малко атрактивни за крадците заради по-малкото съдържание на цветни метали.

Слагат се и нови заключващи механизми, за да се ограничи нерегламентираният достъп до съоръженията, а в рискови райони се монтира сигнално-охранителна техника. За последните три години от спиране на тока заради кражби били засегнати над 28 000 клиенти.

На територията на ЕВН през 2018 г. са извършени 70 кражби на проводници и в трафопостове, а щетите са за 160 000 лв. През 2017-а сумата е била над 120 400 лв. Щетите при ЧЕЗ за 2018 г. са 1 372 345 лв., като от тях 457 133 лв. са преките, а 915 212 лв. са непреките - недоставена електроенергия, изгорели трансформатори. Заради кражби без ток са били 203 653 клиенти. През 2017 г. прекъсванията са продължили 157 часа, а засегнатите са били 67 067 клиенти. От “Енерго-Про” предлагат посегателствата върху елементи от мрежата да се разглеждат като деяния с висока степен на обществена опасност и засягащи широк кръг лица.

И да се промени Наказателният кодекс, в който да бъдат включени и тези посегателства. От ЧЕЗ настояват за увеличаване на размера на санкциите, тъй като кражбите в някои случаи водят до риск за националната сигурност.

Поради това трябвало да се квалифицират като престъпления. От дружеството смятат, че е необходима и промяна в Закона за управление на отпадъците. 

Добавете Вашия коментар

TOP